"Възраждане" са инициирали вот на недоверие срещу правителството заради цялостната му политика в сектор Енергетика и "унищожаването на българската въглищна индустрия". Това обяви в кулоарите на Партийния дом председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Започнахме консултации за свикване на вот на недоверие, имаме вече подкрепата на "Има такъв народ", разговаряли сме и с БСП, които ни казаха, че трябва да минат вътрешнопартийни процедури, след които ще ни кажат дали приемат да се включат. Към настоящия момент подписите е полагат, по-голямата част от групите вече са се подписали", каза Костадинов.

Искането за вот на недоверие ще бъде внесено в деловодството на парламента утре или най-късно в петък, посочи той.

Следва да отбележим, че за да влезе за гласуване в пленарна зала, искането за вот на недоверие следва да е подписано от 1/5 от депутатите (48 народните представители). За това са достатъчни дори и единствено гласовете на "Възраждане" и ИТН, общо 48, точно толкова, колкото е минимумът.

"Можем да го внесем и само двете партии, но искаме и БСП да се включат", отбеляза Костадинов.

"Коалицията е толкова разклатена, че няма накъде. Вчера видях как на практика Делян Пеевски управлява правителството и третираше формалния министър-председател като секретарка", отговори на въпрос на News.bg той.

След внасянето на вота на недоверие, той следва да се гласува от 3 до 7 дни след това, като заради парламентарната ваканция преди изборите по всяка вероятност ще се свика извънредно заседание.

Припомняме, че през 2022 г. ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха правителството на Кирил Петков след първия успешен вот на недоверие.

"Възраждане" пак иска оставката на кабинета

"Възраждане" пак иска оставката на кабинета

Искра Михайлова призова управляващите да не подценят българския народ