Партия "Възраждане" представи пакет от мерки, които да се предприемат за излизане на България от кризата и преосноваване на българската държава.

На пресконференция в БТА председателят на партията д-р Костадин Костадинов заяви, че гражданите вече не вярват на нищо, което е установено като държавен ред.

"България е в ситуация, в която са се намирали държави, които след това са изпадали в състояние на революция. Инатът на управляващите да подадат оставка води страната към хаос и гражданска война", категоричен бе той, допълвайки, че в една гражданска война няма победители и победени, а само победени.

По тази причина от "Възраждане" настояват да се въведат редица спасителни действия за възстановяването на държавата.

Костадинов открои 3 основни мерки, които в момента са най-неотложни, а именно: оставка на кабинета Борисов и нови избори, насрочени до 2 месеца. На второ място - оставка на главния прокурор Иван Гешев, който с действията си показал, че поставя себе си над закона. Според него именно оставката му е единствената гаранция, че законността отново се е завърнала в прокуратурата.

Предложението на ГЕРБ за Конституцията - огледален образ на исканото от улицата

Предложението на ГЕРБ за Конституцията - огледален образ на исканото от улицата

Не се притесняваме от служебен кабинет, уверява Сачева

Друго искане на "Възраждане" е създаване на специален трибунал, който "да съди престъпниците за националната катастрофа, в която в момента се намира България". Костадинов поясни, че става въпрос за хора, управлявали страната през последните 30 години.

От своя страна организационният секретар на "Възраждане" инж. Николай Дренчев обясни, че след излизане от настоящата ситуация трябва да се тръгне към възстановяване на българската държавност. Това по негови думи включва изчистване на системата за вътрешен ред и сигурност, както и изчистване и стабилизиране на правосъдната система.

Освен това от "Възраждане" искат професионализиране на външната ни политика, така че да се даде възможност на нашата дипломация да ни представи пред света по един съвсем различен начин от досегашния.

Радев: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

Радев: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

Предложенията за промени в Конституцията целели бетониране на статуквото

Дренчев открои и мерките за подкрепа на родителството и предодоляване на демографската катастрофа, включващи отмяна на Закона за социалните услуги и връщане на законодателството към състоянието му от 2019 г. По негови думи се предвиждат и мерки за бюджета и финансите, за здравеопазването, образованието за запазване на националния ни суверенитет, както и такива за по-ефикасното управление на държавните ресурси.

От "Възраждане" настояват и за създаване на цялостен модел за развитие на страната за десетилетия напред, както и за прозрачност по отношение на изразходването на всички публични средства.

Координаторът на район "Подуяне" Ивайло Антов представи и икономически мерки, които могат да бъдат приложени след въвеждането на останалите мерки и придобиване на суверенитета на държавата. Сред тях са въвеждане на електронното правителство, без което административната тежест по негови думи е огромна и икономиката буксува; премахване на порочните практики в Министерството на земеделието и дострояването на АЕЦ "Белене" и осигуряване на енергийната ефективност на държавата.

В заключение Костадинов призова гражданите да се съберат на 2 септември пред бившия Партиен дом, където вече ще заседават депутатите, за да не допуснат те да се опитат да "продължат да издевателстват над бъдещето на България".

Наесен щяло да се разбере дали премиерът ще катапултира по борисовски

Наесен щяло да се разбере дали премиерът ще катапултира по борисовски

Конституционните идеи от години се услаждат на всички, отбелязва Първан Симеонов