Предложението за промени в Конституцията на ГЕРБ е огледален образ на исканото от парламентарната, извънпарламентарната опозиция и улицата. Това е събирателно на всичко, което искат хората. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Тя посочи, че след консултациите ще стане ясно дали ще се премине към свикване на Велико народно събрание.

Лесно е да се замерват с яйца и домати хората, но нека видим има ли хора, които могат да предлагат реални решения на реални проблеми, на този етап такива не виждаме, коментира тя по повод различните акции на протестиращите. По нейни думи на улицата в момента се случвала някаква квазиформа на анархокомунизъм.

Относно коментара на президента Румен Радев, който при честването на Шипченската епопея заяви, че мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, Сачева изрази съжаление, че той отново дава ход на личните си чувства и битка, която води с премиера, и за пореден път не е на висотата, която се изисква от неговата позиция.

Пиесата "Хъшове" съм я ледала много пъти в Народния театър и оригиналът ми харесва повече от художествената самодейност на Шипка, изтъкна социалният министър.

Радев: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

Радев: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

Предложенията за промени в Конституцията целели бетониране на статуквото

По нейни думи президентската институция трябва да зове към единство, а не непрекъснато да се насажда омраза, да се размахват юмруци и да се слагат етикети.

Сачева призова Радев да се поучи от своите предшественици, които не са се водили от личните си интереси, и да потърси повече мъдрост в историята. Тя подчерта, че макар и Радев да е военен, позицията, която заема, трябва да е повече миротворческа.

Относно данните,че 60% от българите подкрепят протеста с искане за оставка на правителството, Сачева заяви, че има най-различни недоволства, но малцина си дават сметка за цялата политика и оценяват правителството съобразно цялата политика. Тя посочи, че ГЕРБ не отричат, че има недоволство и че правят грешки. Въпросът обаче бил дали оставката била решението за следващите месеци.

По нейни думи управляващите не се оправдават с лошото бъдеще, което прогнозират, за да останат на власт, а правели всичко възможно да подготвят страната за това, което предстои.

Запитана защо пенсиите у нас са най-ниски в целия ЕС, социалната министърка обясни, че трябва да положим повече усилия и да произвеждаме повече. Тя призна, че има много проблеми, включително със сивия сектор, който е близо 37%. Сачева обаче изтъкна, че мярката 60/40 е помогнала за решаването и на този проблем.

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

ГЕРБ ще спечели и от приемането, и от отхвърлянето на идеята

По нейни данни, откакто ГЕРБ са на власт, БВП е нараснал до 116 млрд. лева. 8,2% пък бил спадът на БВП за второто тримесечие на годината, което било значително по-малко спрямо други страни и това не било случайно, а се случвало благодарение на добро управление.

Движение напред има, правителството управлява страната към развитие, а не към регрес, категорична бе Сачева.

Социалният министър подчерта, че ГЕРБ нямат притеснение от служебен кабинет и напомни, че три парламентарни избори са били организирани именно от такъв, като през 2017 г. служебният кабинет е бил на Румен Радев. Въпросът не е дали се страхуваме, а кой би бил в него, поясни тя.

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Трябва да има оставка на сегашното правителство ако няма Велико Народно събрание

Сачева заяви, че в момента всички сценарии са възможни, тъй като няма яснота относно организацията на изборите. Ако няма яснота за провеждане на изборите, всеки може да оспорва резултатите и така влизаме в една спирала, посочи тя и допълни, че още през 2009 г. предложенията на ГЕРБ за Изборен кодекс са включвали машинно гласуване.

Относно предложението депутатите да бъдат намалени на 120 Сачева призна, че самата тя не поддържа идеята, тъй като според нея по този начин представителността няма да бъде запазена. Дадена е възможност по сериозните теми да започне сериозен дебат, за да се види кой каква реална промяна иска, подчерта обаче тя.

И в пиара, и в политиката съдържанието винаги побеждава опаковката, всеки, който си въобрази, че опаковката е съдържание, рано или късно си отива от историята, заключи тя.