Парламентарната група на ПП "Възраждане" изключи тримата депутати, които са номинирали за общински съветници предателите в Столичния общински съвет.

Местната структура на "Възраждане" в София е поискала депутатите, номинирали предателите, да поемат отговорност. А днес е решено тримата депутати Иво Русчев, Николай Дренчев и Александър Арангелов да бъдат изключени. Отлюспването им обяви на брифинг в Партийния дом лидерът на партията Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание. Депутатите на "Възраждане" демонстрираха единство, заставайки зад лидера си на брифинга.

Финансови стимули пред честта избрали четиримата общинари на Възраждане в СОС, е тълкуванието на Костадинов за ситуацията. Вчерашното разпределение на постове в СОС приличало на делене на парчета от баницата.

Но от тук нататък останалите съветници на "Възраждане" трябвало да работят двойно и тройно. Костадинов предвижда безобразно крадене в следващите години - "Бог да пази София", смутен е лидерът.

Тримата изключени решили да останат в Народното събрание. На което Костадинов реагира категорично: "Предателство не се прощава."

Припомняме, че вчера реално групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна след избора за председател, при който четиримата съветници Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов, Севделина Петрова подкрепиха кандидатурата на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Така групата "Възраждане" остава формално с трима представители от 8 излъчени на изборите. Първият общински съветник, който се отрече от ПП "Възраждане" бе Иван Алексиев, който обяви напускането си веднага след изборите, дори и преди да се сформира групата в СОС. 

Изборът на председател в СОС взе главите на четирима съветници от Възраждане

Изборът на председател в СОС взе главите на четирима съветници от Възраждане

Групата на Възраждане са разпадна

Не толкова драматично е положението на "Възраждане" като ПГ в 49-то Народно събрание, тъй като намаляването на групата с трима депутати не би могла да я разформирова, но затова пък по брой депутати и гласове ще остане на четвърто място и след монолитната парламентарна група на ДПС. "Възраждане" вкара 37 депутати, с един повече от ДПС. Сега ПГ "Възраждане" остава с 34 депутати.

Впечатление обаче прави изключването на Николай Дренчев, който е не само секретар на ПГ на "Възраждане", но и дългогодишен сътрудник на Костадин Костадинов и острие на партията по въпросите на отбраната и националната сигурност.