Без сглобка, заварка, сватба и некоалиция - общинските съветници от Столичния общински съвет се разбраха как да решат кризата за София или пък да излязат от тупика.

Те се разбраха след широк консенсус да изберат Цветомир Петров, общински съветник от ПП-ДБ-Спаси София, за временен председател на СОС като чисто административно отпушване на процеса. Пред медиите в Общинския съвет застанаха групите на ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане, Синя София.

Припомняме, че при предишното събиране на Столичния общински съвет такова разбирателство не бе постигнато, въпреки упоритите посреднически срещи за това. 

Борис Бонев от ПП-ДБ-Спаси София заяви, че след 3-месечно безвремие най-сетне ще има бял дим и избран председател в СОС. Това ще е временно техническо решение до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия на СОС. Няма коалиция, сглобка или каквото и да било друго на даване на политическо доверие, каза Бонев. Червените линии между столичните общинари били много.

За Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници, 5 бяха недействителните гласове.

"Да хвърлим София в тотален юридически хаос би било най-безотговорното", подчерта Бонев. Той благодари на общинарите за "техническата" подкрепа, която дават за временен председател на СОС.

От парламента Нинова зове: Нито един глас за шеф на СОС

От парламента Нинова зове: Нито един глас за шеф на СОС

Призова нейните хора да не гласуват заради МОЧА

Има решение на градския съвет на партията БСП-София да подкрепят Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за временен председател на СОС. "Изключително трудно ни е решението, но имаме отговорност и към града, и към гражданите", коментира председателят на БСП-София Иван Таков. 

Той отхвърли всякакви спекулации за съглашенство, сглобки, коалиции, некоалиции. Не е чул и думите и призива на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Заяви, че всички групи в СОС са склонни да потърсят временно решение до юли месец, тъй като София е в аварийно състояние. Най-голямата група не може да намери решение за председател на СОС и дано днес разумът да вземе връх и всички натрупани проблеми да започнат да се решават, надява се Таков. 

Техническата подкрепа:

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС в СОС заяви, че няма сглобка, заварка, сватба и некоалиция за София, имало широка подкрепа, дори не и консенсус, защото "консенсус има само в Северна Корея". Подкрепата е само техническа и административна.

Иначе ГЕРБ ще бъдат конструктивна, обективна и дори яростна опозиция в общинския съвет. "Ние сме тяхна опозиция, няма мнозинство." "София ни е твърде мила, за да го оставим безвремие от година, че и повече без общински съвет, иначе от ПП/ДБ/СС нямали демократичното право да имат председател, защото не са спечелили пълното мнозинство, обясни Прошков. Кандидатурата на колегата Петров е някакъв тип компромисна кандидатура.

Антон Хекимян, който бе кандидат за кмет на София, също увери, че няма политическо мнозинство в СОС, а има широко споразумение за подкрепа на конкретен човек. Нищо друго освен това на масата на преговорите и в предишните седмици не е обсъждано. Работата за София и всичко, което ще се случи е, че ГЕРБ ще останат опозиция в София, категоричен бе Хекимян.

"Възраждане" също ще дадат широка подкрепа на Цветомир Петров с аргумента да отпушат работата на СОС. "Възраждане" обаче ще останат твърда и конструктивна опозиция. Няма сглобки и договорки, така че "Възраждане" ще отстояват своите политики.

Вили Лилков от "Синя София" обясни, че е постигнато споразумение с един широк консенсус за разрешаване на кризата в СОС. Общинските съветници ще подкрепят председател на ПП-ДБ-СС в името на софиянци и в името на града, обясни Лилков. Няма никакви предварителни договорки за комисии в общината, а договореното е временно да бъде избран председател, за да може да започне работата на СОС.

Карлос Контрера от "Обединени патриоти" в СОС уточни, че се избира временно председател на СОС - до юли месец. Наречете го това тестов, карантинен, изпитателен период, за да може да започне работата на общинския съвет. Няма коалиции, няма сглобки, няма мнозинство, никой не дава подкрепа занапред. Това е просто административно преодоляване на една пречка и нищо повече", категоричен бе Контрера.

СОС на поправителен си търси модератор

СОС на поправителен си търси модератор

А много по-рисковано би било провеждането на нови избори за общински съвет

Минути, след като столичните общинари обявиха разбирателство, решението стана факт. Така тримесечният тупик, в който бе изпаднал СОС след местните избори през октомври месец, намери своето, макар и "административно техническо решение" с избора временния председател на общинския съвет - Цветомир Петров от групата на ПП-ДБ-Спаси София.

За кандидатурата на Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници, 5 бяха недействителните гласове.

"Има такъв народ" и "Възраждане" символично издигнаха кандидати за председател на СОС. Пламен Данаилов от формацията на Слави Трифонов събра 4 гласа, докато Емил Димитров от "Възраждане - само 3 гласа.