И при седмия си опит столичните общински съветници не успяха да си изберат председател. Престои обаче нов опит по-късно днес.

В началото на днешното заседание на Столичния общински съвет бяха предложени 3 кандидатури - тази на Цветомир Петров от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София", чието именно име се спрягаше през целия вчерашен ден за възможна консенсусна кандидатура, което донякъде потвърди слуховете. Отново бяха издигнати кандидатурите на Диана Тонова от БСП и на Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Единственото ново в случая е кандидатурата на Цветомир Петров от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София", който е и бивш кадър на ВМРО.

Именно неговото име започна да се спряга активно като възможна консенсусна фигура за председател, като по предварителни очаквания той може да бъде подкрепен освен от своята група, която има 23 общински съветници, така и от ИТН, които имат 4-ма, "Синя София" с 3-ма, Карлос Контрера от ВМРО и евентуално отцепилия се от "Възраждане" Иван Алексиев. Така гласовете стават 32, с 1 повече от минимума от 31. Ако това се случи, идеята е Петров да бъде временно на поста, докато се приемат важни решения като бюджета на София за 2024 година, план-сметката за чистотата, да се изберат състави на ресорните комисии.

Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да направят сглобка за София

Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да направят сглобка за София

Да поведат Столичния общински съвет

След като кандидатите станаха известни Карлос Контрера от ВМРО предложи - тъй като очевидно нямало видим напредък и постигнат консенсус, да се вземе 30 минути почивка, за да се направи нов опит за обединение около някого. "Тиражира се името на Цветомир Петров, но той не е коментиран на разговори, последният такъв беше с кмета Терзиев на 10 януари, а оттогава въпреки желанието ни да се видим отново, резултат нямаше. Ако си мислите, че с тези 3 кандидатури ще има различен резултат...".

Да има пауза, в рамките на която да се проведат консултации, се съгласи и Борис Бонев от ПП/ДБ/СС, но предложи - почивка да има след първи тур на гласуването, когато ще останат само 2 кандидатури. Нещо, което в крайна сметка бе прието от мнозинството.

След първия тур най-много гласове събра Цветомир Петров от ПП/ДБ/СС - 23 гласа, т.е. само тези от неговата група, идентичен бе резултатът и на Диана Тонова от БСП с 9 гласа (т.е. само тези на социалистите), а Пламен Данаилов събра подкрепата на 4-ма. Общо гласуваха едва 39 от всички 61 съветници, като 3 от гласовете пък бяха умишлено пуснати невалидни.

Въпреки първоначалните очаквания на втори тур промяната по същество обаче нямаше, като фаворитът Цветомир Петров събра едва 26 гласа - недостатъчни за неговия избор. Така и седмият опит за избор на шеф на СОС се провали. Съветниците обаче не се отказаха, като ще направят нов, осми опит по-късно днес, вместо да отлагат гласуването за след седмица, каквато бе практиката досега.

За това призова и кметът Васил Терзиев.

"Всички нас, които сме замесени в този процес, ни питат хората по улиците кога най-накрая ще успеем да решим този въпрос. И колкото да ни е страх, че ще ни обвинят във всички грехове - сглобки, сватби, най-големият ни страх трябва да е това да не успеем да свършим това, за което сме избрани и проблемите да продължат да се трупат", обърна се към общинарите той.

И предложи - да се проведе едночасова среща между него и всички политически групи в съвета. Това бе прието от съветниците, които насрочиха следващото си, осмо поред гласуване, за 13:30 часа.

Очаквайте продължение!