Утре за пореден път се очаква Столичния общински съвет да се събере и да се опита да избере свой председател. Формално СОС е в първото си заседание и до този момент, три месеца след изборите. Очакванията са обаче компромис вече да бъде постигнат, а както и проф. Вили Лилков анонсира тази сутрин пред БНР, по всяка вероятност ще бъде намерено решение.

За председател на Столичния общински съвет ще бъде предложен и избран Цветомир Петров, казаха източници на news.bg в СОС. Петров е първи мандат общински съветник от "Продължаваме промяната". В предишни години е бил обаче и близък до патриотите, а кандидат от листите на ВМРО макар и на 14-то място. В преговорите за намиране на изход от кризата в СОС участва и общинският съветник Карлос Контрера и не е изключено това да е обединителната линия, макар и с един глас.

В разговорите са участвали ПП/ДБ/СС, представителите на "Синя София", "Има такъв народ".

Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да направят сглобка за София

Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да направят сглобка за София

Да поведат Столичния общински съвет

В разговорите за това не са участвали от ГЕРБ/СДС, въпреки нееднократните опити за това. Не е изключено новото предложение за председател на СОС да бъде подкрепено от представители от групата на ГЕРБ на заседанието утре, но гласуването е тайно и за конкретните резултати само ще се гадае.

Също така разговори не се водиха и с общинските съветници от "Възраждане", но още преди сформирането на групата в СОС един избран за общински съветник обяви, че напуска групата и ще се закълне като независим. Иван Алексиев осигурява един глас, който обаче би помогнал да се съберат нужните 31 гласа от общо 61 съветници и да се избере председател на Столичния общински съвет. Точно 31 гласа събират групите на ПП/ДБ/СС, "Има такъв народ", "Синя София", Карлос Контрера и независимия Алексиев.

Припомняме, че днес безпрецедентно 12 двустранни индустриално-търговски камари, представители на чуждия бизнес у нас, се обърнаха с призив Столичният общински съвет да намери изход от ситуацията. Отвореното писмо бе адресирано и до кмета Васил Терзиев.

Чуждият бизнес у нас се разтревожи от тупика в СОС

Чуждият бизнес у нас се разтревожи от тупика в СОС

12 търговски камари призовават за диалог и избор на председател

Във водените разговори след първите номинации и гласувания нямаше сериозни раздвижвания. Единствената по-сериозна промяна бе оттеглянето на Борис Бонев като номинация на ПП/ДБ/СС. Имаше и предложение временно председателстващият по старшинство Грети Стефанова да продължи временно да бъде председател. 

Отпадна и идеята за ротационно председателство по примера на Народното събрание. Като цяло тази година срещите не бяха плодотворни. 

От страна на ГЕРБ/СДС така и не предложиха председател, а от МК "БСП за България" държаха на Диана Тонова. 

Терзиев не изключи разговори и с Борисов и Нинова за шеф на СОС

Терзиев не изключи разговори и с Борисов и Нинова за шеф на СОС

Докато ГЕРБ и БСП само критикуват нямало да има председател