12 двустранни индустриално-търговски камари изпратиха отворено писмо до кмета на София Васил Терзиев и членовете на СОС.

Това са Германо-Българска индустриално-търговска камара, Американска търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург Бизнес клуб, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-испанска търговска камара, Българо-румънска търговско-промишлена палата, Българо-швейцарска търговска камара, Конфиндустрия България, Унгаро-Българска Стопанска Камара, Френско-българска търговска и индустриална камара, Холандско-българска търговска камара и Шведско-българска търговска камара.

Те подчертават, че двустранните индустриално-търговски камари са основният партньор на съответните икономики, като главната им цел е да представляват и защитават икономическите интереси на своите членове. В писмото си търговските камари изтъкват, че са своеобразен мост между двата бизнеса на страните.

Те изтъкват, че процесите, протичащи на национално и местно равнище, оказват съвкупно влияние върху функционирането на цялостната бизнес среда и качеството на инвестиционния климат в България. Търговските камари призовават членовете на СОС към диалог и скорошен избор на председател.

Според тях така ще се осигури нормалното функциониране на Съвета и ще може да се приеме общинския бюджет. Успехът и устойчивостта са възможни само чрез сътрудничество и общи действия. За столицата е стратегически важно на всички нива да бъде обезпечена ефективната работа в полза на обществото и неговия просперитет чрез конструктивни решения и стремеж към създаване на благоприятни условия, свързани с предвидима среда и устойчивост, посочват търговските камари в писмото си.

Припомняме, че изборът на председател се превърна в препъникамък за СОС. След местните избори през октомври 2023 г. никоя от партиите не разполагаше с мнозинство. Разговорите между формациите не дадоха желания резултат. Вече пет пъти общинските съветници не успяха да изберат председател. Борис Бонев от Спаси София дори не изключи възможността за нови избори.

Столичните общинари не се подхлъзват към ротация

Столичните общинари не се подхлъзват към ротация

БСП дойде на среща, но констатира неумението на ПП/ДБ/СС да търсят консенсус