Поредна безрезултатна среща в Столичния общински съвет в търсене на компромис за избор на председател на колективния орган преди предстоящия на 25 януари 7-ми поред опит за това. И за пореден път неуспешна, поне по индикациите на участвалите в нея политически групи.

Инициативата за тези срещи подеха преди две седмици Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО, а за втората и днешната такава инициативата иззе кметът Васил Терзиев.

На днешния формат присъстваха освен представители на ръководството на "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София", така и на третата по големина група БСП, тези на "Синя София" и ВМРО.

ГЕРБ, също както и на срещата преди седмица, не присъстваха. Опитът за диалог не уважиха и от "Възраждане" и "Има такъв народ."

Днешната среща е протекла по идентичен, неуспешен начин, както и предходните такива, разказа председателят на БСП-София Иван Таков.

"Очевидно е неумението на ПП/ДБ/СС за търсене на политически консенсус, тъй като на днешната среща форматът не се промени, не е намерен по-широк консенсус за търсене на варианти за решаване на ситуацията", отчете той.

За БСП не стои на дневен ред вариантът за изход от кризата с председателя на СОС, предложен от ПП/ДБ/СС - той да се избира на ротация между тях, БСП и "Синя София" в рамките на година, категоричен бе в отговор на News.bg Таков.

"Посъветвахме колегите да намерят диалог с останалите политически сили, които не присъстваха. Ние сме поставили важните за нас въпроси, нямаме отговор", каза още той, като не изключи при продължаващи неуспешни гласувания да се стигне дори и до нови избори за общински съвет.

Нови избори за общински съветници в София няма да има, успокоява Пламен Данаилов

Нови избори за общински съветници в София няма да има, успокоява Пламен Данаилов

Първата политическа сила би трябвало да търси начин за съставяне на мнозинство и подкрепа за своите идеи и политики

Борис Бонев от "Спаси София" обаче отчете напредък и "конструктивна среща" - за първи път се видяло ясно мнението на БСП категорично против ротационен председател.

"За председател на СОС нямахме съгласие, но за нас е важното, че се запази конструктивния тон, въпреки че на моменти имаше размяна на малко по-остри реплики, но това е в рамките на нормалното. Ние сме по-скоро оптимисти, че се върви в правилната посока", обобщи срещата той, като изрази съгласие, че ГЕРБ и "Възраждане" не са присъствали, въпреки че са били поканени.

По всичко личи, че идеята на ПП/ДБ/СС за ротационен председател отпада от възможните.

"Очевидно е, че този вариант, конкретно за 25.01 (когато е следващото заседание на СОС), отпада", отговори на въпрос на News.bg Борис Бонев.

Това потвърди и председателят на "Синя София" Вили Лилков. "Ротационното председателство се отхвърли от повечето политически сили. В момента е явно, че коалиционно споразумение не може да има", отговори ни той.

Какъв е вариантът, който остава на масата - да бъде избран временен председател, да се приеме бюджетът на града, след което председателят да си подаде оставката.

Неясно е обаче дали това предложение ще бъде прието, тъй като ГЕРБ и "Възраждане" вече са се обявявали категорично против него, а БСП пък днес заявиха отново, че имат свой кандидат.

Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да направят сглобка за София

Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да направят сглобка за София

Да поведат Столичния общински съвет

Политическите сили в СОС, присъствали на днешната среща, са се обединили около свикването на нова такава до края на седмицата, на която кметът Васил Терзиев ще представи рамката на бюджета на София за 2024 година.

Преди дни председателстващият съвета Грети Стефанова е изпратила писмо до всички общински съветници за спешно заседание на 15 януари от 16 часа, след доклад от кмета Васил Терзиев относно крайния срок за приемане на проектни предложения по програмата за саниране в София. Във въпросния доклад градоначалника предупреждава, че крайният срок за подаване на предложения на жилищни кооперации изтича утре, 16 януари.

От ГЕРБ категорично отказаха поканата, като посочват, че кметът може и без общинския съвет да делегира правомощия на районните кметове и питат - защо ПП/ДБ/СС са се сетили чак сега за този проблем. БСП и ИТН също по всяка вероятност ще бойкотират заседанието. Междувременно от изказване на регионалния министър Андрей Цеков от уикенда стана ясно, че срокът по програмата за саниране ще бъде удължен чак до края на февруари заради нисък към момента интерес, така че нищо не предполага свикването на СОС в спешен порядък. На свой ред и БСП обвиниха в "хаотични действия" най-голямата група в съвета и бяха категорични, че участие в извънредното заседание няма да вземат.

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

А ГЕРБ продължавали с деструктивното си поведение, а имали 90% съвпадение в програмите

В крайна сметка стана ясно, поне от думите на Борис Бонев - не ставало дума за извънредно заседание, тъй като по закон няма право да се свиква такова, защото макар и след няколко месеца, общинарите се водят, чисто законово, все още в своето първо заседание, което тече докато не се избере председател.

Имало е предложение за среща, на която да се обсъди проблема със санирането, но след като другите групи не проявили желание, такава няма да има.