От "Възраждане" настояват за законови промени, свързани с урегулирането, с добива, с търговията и с износа на трюфели. Официалният износ от трюфели е 250 млн. лв. за количества над 500 тона. Над 25 000 души са ангажирани целогодишно и сезонно в сектора.

На брифинг в парламента депутатът от "Възраждане" Даниел Петров заяви, че е необходимо спешно да бъде създадена работна група от всички заинтересовани страни, физически и юридически лица, касаещи ползването, култивирането и ползването на трюфели. България е единствената и от малкото страни в Европа, в които липсва законодателство, което да урегулира бранша, посочи Петров.

Той напомни разследването на прокуратурата, че е разбила организирана престъпна група, ощетила хазната, с незаконен добив на трюфели. В 47-то Народното събрание от формацията на Костадин Костадинов внесли законопроект, който да урегулира добивът, култивирането и търговията с трюфели, както и техния износ, но законът бил изтегнел заради отрицателните и негативни становища от двете водещи министерства - Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите.