Украйна отказва да освободи българския кораб "Царевна". Досега държавата не е предприела никаква действия, а трябва. За това настоя депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев в декларация от парламентарната трибуна.

Ако Русия успее да превземе Мариупол, българските моряци ще се превърнат в заложници. Щом България подкрепя Украйна, но защо държавата не преговаря за българския кораб, недоумява Дренчев.

Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

Не е ясно в момента кой контролира териториалното море на Украйна

Българският кораб "Царевна" с 19 моряци е блокиран от 24 февруари в пристанището на Мариупол. По думите на Дренчев Русия е съгласна да освободи българския кораб, а украинската страна не иска да го освободи. "Възраждане" е запознала външния министър и премиера.

Управляващите правят всичко, за да помогнат на украинския народ, но трябва да помогнем и на българския народ. Погрижихме ли се първо за своите, запита Дренчев. По думите му, ако не помогнем на българските граждани в Украйна, солидарността прилича на лицемерие. Външната ни политика не трябва да бъде беззъба, безгръбначна и безвъзмездна, настоя Дренчев.

Според него, ако сме държавата, която брани собствените си интереси, само тогава ще бъдем уважавани, другите държави ще се съобразяват с нас, с нашия народ и с нашите интереси.