Парламентарната група на "Възраждане" излезе с декларация по повод 147 г. от избухването на Априлското въстание - 20 април 1876 г. От трибуната на Народното събрание Костадин Костадинов заяви, че 20 април е денят на пробуждането на народа, денят на жертвоготовността и денят, в който доказахме, че не сме само род, а народ. Приемаме свободата си като даденост и като нещо, което винаги ще имаме, но не така. България винаги е възкръсвала.

Днес не трябва да забравяме, че ако отечеството ни е построено на костите на хора, които са жертвали живота си за България, дали ще има България зависи от нас, каза лидерът на "Възраждане". От нас не се иска да умираме за родината, а да бъдем честни, почтени, да спазваме обещанията си и да казваме това, което мислим за България. България ще бъде такава, каквато си я построим ние. Ако искаме Велика България, трябва да правим това, което са правили възрожденците ни - да живеем за България, за да може България да живее, призова Костадинов.

По думите му отбелязването на Априлското въстание се превърнало в една формалност с едни казионни и досадни процедури, в които едни лица облечени във власт и правомощия четат декларации и изявления, написани от другиго и не осъзнават за какво става въпрос. Българският народ съществува заради това, че 10 000 българи предпочели да умрат като свободни хора, каза Костадинов.

Благодарение на тези хора съществува България, но ако върнем лентата по назад ще видим, че тези 10 000 човека излезли на бунт заради още една жертвоготовност. Решават да се вдигне въстание в една неосвободена страна, без организация, защото БРЦК вече се била разпуснала, но точно тогава 20 млади мъже взимат решения да вдигнат бунт, въпреки досегашните неуспешни въстания в историята, напомни още Костадин Костадинов.