Дерогацията, която действа за България по отношение на използването на руски нефт, не забранява износа на продукти, произведени въз основа на руската суровина. Това посочиха от "Възраждане" на брифинг в Народното събрание, а повод за изказването им бе законопроектът на ДПС, според който продуктите от руски петрол на рафинерията "Лукойл Нефтохим" следва да бъдат единствено за вътрешно потребление.

Предложението на ДПС мина на първо четене през енергийна комисия миналата седмица, но не и през тази по бюджет и финанси във вторник, като предстои да бъде гледано в зала. Служебният кабинет пък на свой ред предупреди, че подобни рестрикции ще доведат до дефицит на горива и огромен скок в цените.

"Има изпратено питане и отговор, публикуван в сайта на Европейската комисия. Той гласи, че преработените продукти не подлежат на санкции и няма никаква нужда от ограничаването на износа на такива продукти от България", цитира документ от ЕК Искра Михайлова от "Възраждане".

Около 90% от дизела и 65% от бензина, потребяван в България, е руски и евентуално спиране на работа на "Нефтохим", за каквото предупреждават от рафинерията, ще доведе до изключителен скок в цените, които можело да достигнат и 10 лева за литър, респективно и на инфлацията, предупреждават от партията.

Рафинерията работи 10 дни след спиране на доставките, убеждава Стоянов

Рафинерията работи 10 дни след спиране на доставките, убеждава Стоянов

Правителството ще отнема 43% от печалбата на Лукойл под формата на данъци

"Това е изцяло подкрепено от документи, решения на Европейската комисия. Това в момента е поредния политически цинизъм от евроатлантическото мнозинство", добави на свой ред Цончо Ганев. Той припомни още - абсолютно същите текстове за забрана на износа били заложени и в решение на Министерски съвет от юли месец по време на "управлението на Кирил Петков и Корнелия Нинова". Именно затова депутатът съзря лицемерие от страна на социалистите, които тогава подкрепили подобни рестрикции, а към днешна дата гласуват "против".

"Същото решение ПП и БСП са го взели съвсем редовно, какво пречи сега да гласуват "за"? На комисия по енергетика пък БСП гласуваха "въздържал се", посочи народният представител.

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Мярката нямало да засегне "специалната военна операция" на Москва