От партия "Възраждане" ще внесат в 13:30 часа днес в деловодството на Конституционния съд жалбата си заради отхвърлянето от страна на парламента преди седмица на провеждането на инициирания от тях референдум за отлагане на приемането на еврото до 2043 година. Депутатите, според закона за прякото участие на гражданите във властта, са длъжни да гласуват "за", когато подписите за провеждането на плебисцит надхвърлят 400 хиляди, което в случая е факт.

Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

"Надяваме се, че поне една институция в държавата ни не е превзета от американското посолство и ще изпълни разпорежданията на закона и Конституцията, а не на американския посланик. Ние задаваме един много пост въпрос, на който никой от фашизмодемократичната общност не ни е отговорил. Фашизмократите твърдят, че не подлежал на обсъждане текст, който вече е гласуван в международен договор, договорът за членство в ЕС. От миналата седмица питаме - кой точно текст, кой точно член от този договор сме нарушили", пита Костадинов.

Сигналът в КС е подписан от 49 народни представители - освен "Възраждане", подписи са положили и от ИТН, както и независимият депутат Радостин Василев, но не и от БСП, въпреки че социалистите подкрепиха референдума в зала преди седмица. "Попитайте Нинова", не посочи защо е получил отказ Костадинов.

Отговорът от соцлидера Корнелия Нинова дойде малко по-късно. По думите й БСП подкрепили на принципно основание референдума на "Възраждане" в зала, но когато Костадинов дошъл в стаята на БСП да иска подкрепа, натъртил на това, че вече има събрани необходимите подписи. "Това прозвуча като: "Нямаме нужда от вас, ей така ви каним", ние отказахме. Защото са събрали вече подписи, подкрепяме иначе принципно тази идея."

Президентът не дава дата за референдум срещу еврото

Президентът не дава дата за референдум срещу еврото

Макар да е против отхвърлянето му от парламента