Възстановяват плаването на метеорите по Дунав между Силистра и Измаил. Това обяви вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов след заседание на Координационния център за връзка с българите с Украйна.

Симеонов заяви, че вече има предварителни разговори, подготвял се и икономически разчет за възстановяването на връзката между Силистра и Измаил. По думите му връзката ще бъде регулярна, седмична и ще даде възможност за постоянен контакт с нашите сънародници там. Валери Симеонов определи движението с автобус като "пътуване през ада" поради изключително лошите пътища, особено в Молдова.

"Добрата новина е, че коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти по съвсем естествени причини извършва и редица патриотични неща, ориентирани към нашите сънародници зад граница. До момента в съвещанието, което имахме в Координационния съвет за връзка с българите в Украйна, докладвахме това, което сме извършили за месец и половина. Нещо, което нито едно българско правителство не е правило за българите в чужбина и в частност към Украйна, а това е именно облекчаването на режима за наемане на работници до 90 дена", посочи Симеонов.

Така според новия правилник за прилагане на Закона за трудовата мобилност и миграция правомощията за временна работа се получават за срок от седем дни.

Валери Симеонов се похвали още, че с разпореждане на Министерство на външните работи в консулските служби вече са премахнати всякакви посредници, търгаши на визи и работни места. "Говоря конкретно за Украйна, тъй като там могат да се входират документи само лично, с нотариална заверка и по никакъв друг начин", посочи вицепремиерът Валери Симеонов.

Той обеща още, в качеството си на вицеприемиер да внесе законодателни промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство.

"Тези промени се подготвят и ще бъдат готови до дни. Имаме пълното съдействие на Министерство на правосъдието, така че да се облекчи режимът за получаване на българско гражданство, тъй като към момента имаме натрупани над 56 хиляди забавени заявления", коментира Симеонов.

Освен облекчаване на режимите за предоставяне на гражданство на българите от трети страни и задълбочаване на връзките с тях, се обмисля и промяна на постановление 104, регламентиращо броят на студентите от българските диаспори в български висши учебни заведения. Председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе посочи, че българите в Украйна имат голямо желание да се реализират в България - да работят и да се учат тук.

Петър Харалампиев председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) посочи, че над 6000 българи от Украйна и от Бесарабия вече са заети у нас в туристическия бранш. Той открои добрата практика от общините Гурково и Раковски, където в рамките на около 2 години повече от 2 500 българи от Украйна са намерили работа, много голяма част от тях са намерили и жилище. Харалампиев коментира, че огромна част от българскти работодатели са готови да приемат работници от Украйна и не само. Примерът с Украйна е много положителен. Той важи и за нашите представители и от Македония и от Сърбия и от Молдова, така че в една такава насоченост и рамка, правителството ще работи все по-силно", заяви още председателят на ДАБЧ.