Цените на клиничните пътеки в кардиохирургията при деца със сърдечни малформации се увеличават. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, съобщи Нова телевизия. Променя се и цената на клиничната процедура за новородени със сърдечна малформация, претърпели операция до 1-годишна възраст.

Това става с промени в Наредбата за профилактичните прегледи, като пакетът при общопрактикуващите лекари се разширява. Промените са във връзка с измененията в Националния рамков договор и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Очаква се във вторник да влезе в сила и възможността личните лекари да издават електронни направления за бързи антигенни тестове за COVID-19, съобщи още Салчев. Това вече е договорено с Българския лекарски съюз, но Наредбата ще бъде обнародвана във вторник в Държавен вестник.

Частните болници се оплакват, че НЗОК ги притиска да връщат ковид подпомагането

Частните болници се оплакват, че НЗОК ги притиска да връщат ковид подпомагането

Карали ги да се откажат от надлимитната си дейност, натрупана заради орязаните бюджети

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с коронавирусна инфекция. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също вече ще се заплащат от здравната каса с договореностите по Анекса на НРД. Лабораторното изследване Д-димер, за което много се настояваше по време на пандемията, също ще се покрива от НЗОК. То отчита повишено съсирване на кръвта. Повишени нива се отчитат и при пациенти, претърпели тромбоза от различен произход.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина за COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар. Лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID, ще получават заплащане за тази дейност.