След няколко часа дебати парламентът прие бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина.

С приетите текстове се вдига минималният месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица на 420 лв.

Депутатите от ДПС обаче напуснаха пленарната зала в знак на несъгласие с вижданията на управляващите.

Срещу увеличаването на осигурителната тежест на земеделските производители се обявиха и от Коалиция за България.

Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете ще бъде 240 лева от следващата година.

По този повод Михаил Миков попита депутатите от мнозинството от район Враца, които са били доста активни при блокирането на пътища, как ще отидат и ще кажат на
господин Цаконски (председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите - бел.ред.), че осигурителната им вноска се вдига 4 пъти.

Лютви Местан от ДПС изтъкна от своя страна, че вдигането на социалните осигуровки за земеделските производители и зърнопроизводителите разрушава трудовата парадигма.

Той призова да се прояви разум и да се приеме предложението на БСП осигурителните вноски да бъдат в размер на една четвърт от минималния осигурителен доход.

Местан предупреди, че народното недоволство може да прерасне в гняв и че гневът не е за подценяване.

Парламентът реши още осигурител, който не представи в срок в НОИ документите за изплащане на обезщетения на временна нетрудоспособност, трудоустрояване, майчинство или ако представи такива документи с невярно попълнено съдържание, се наказва с най-малко имуществена санкция или глоба от 500 до 2 000 лв.

Ако виновното длъжностно лице не подлежи на по-тежко наказание, глобата ще е от 100 до1 000 лв., за всеки отделен случай. При повторно нарушение първоначалната глоба ще се налага в двоен размер.