Разразилият се скандал има политически привкус, но прокуратурата не се занимава с тази страна на нещата, заяви главният прокурор Борис Велчев след срещата си с депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията на днешното й извънредно и закрито заседание.

Прокуратурата не работи по поръчка, тя не може да работи по поръчка, не може и няма да работи и под натиск - нито политически, нито медиен, категоричен е главният прокурор.
Ние ще стигнем дотам, докъдето има доказателства, каза той и добави, че прокуратурата няма да обвини никого просто заради твърдения на друг човек.

Ще търсим доказателства за всяко твърдение, изнесено в хода на този скандал и в момента, в който намерим достатъчно данни, ще привличаме към наказателна отговорност, заяви Борис Велчев.

По отношение на делата за „Топлофикация" Велчев каза, че е съвсем оправдано то да не може да приключи за няколко седмици или няколко месеца, но изрази увереност, че във всеки случай делото ще приключи в онзи срок, който законът свързва с наложената мярка за неотклонение на Валентин Димитров - едногодишния срок.
 Според главния прокурор дотогава ще има достатъчно доказателства и ще бъде внесен обвинителен  акт по всички обвинения.

По отношение на проверката на прокуратурата по скандала от последните дни Велчев каза, че не очаква тя да отнеме повече от две седмици. 

Той посочи какви действия се предприемат по нея и какво предстои - всички замесени в скандала лица дават своите обяснения и казват онова, което знаят по случая.
След това ще бъде извършен анализ на събраните обяснения, ще бъдат конкретизирани въпроси, част от хората ще бъдат поканени повторно да дадат пояснения по конкретни въпроси.
Ако има противоречия, те ще бъдат отстранени и едва тогава ще се направи окончателният анализ.

Главният прокурор поясни, че инициативата да бъде поканен наблюдател е „не за да ни помага и не за да бъде арбитър, а за да може да се увери, ако това представлява интерес за ЕК, че работим компетентно и безпристрастно".

Ако бъде пратен такъв експерт, той няма да има никакви процесуални правомощия, само ще наблюдава и, разбира се, ще каже своето мнение на българското общество, ако бъде попитан, поясни още Велчев.

Парламентарната комисия за борба с корупцията реши да се ангажира пряко със свои действия по повод на взаимните обвинения между представители на Министерството на икономиката и енергетиката, Националната следствена служба и „Булгартабак", и на следващото си заседание  в четвъртък  комисията ще внесе конкретен план за дейността й по този въпрос в рамките на нейните правомощия, съобщи след заседанието председателят й Бойко Великов.

Той  каза още, че главният прокурор е поел ангажимент да информира комисията след приключване на проверката за рискови сектори по отношение на корупция, което е много важно за комисията от гледна точка на осъществявания парламентарен контрол.

Комисията е отхвърлила предложението за съставяне на временна анкетна комисия, каза Великов и посочи че според част от аргументите такава комисия не може да има повече правомощия от постоянната комисия за борба с корупцията.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза след заседанието, че е убеден категорично в необходимостта от създаването на временна анкетна комисия, в която БСП и ДПС за нямат мнозинство, която да разгледа действията на Румен Овчаров и главния следовател Ангел Александров, защото има много въпроси, които нямат отговори.
Като пример Костов посочи това, че СРС-тата (специализирани разузнавателни средства, бел.ред.) са били възложени преди много време и са били докладвани на прокурор, но не са били предприети никакви действия.,а действията се предприемат едва когато е избухнал скандалът.

Има голямо колебание в работата на прокуратурата. Този коментар направи депутатът от ДСБ Атанас Атанасов след заседанието на комисията. 

Органът, който е правил исканията за подслушванията е прокурор, което означава, че всички резултати от проведените СРС-та първо са докладвани в прокуратурата, посочи Атанасов и постави въпроса защо не са реагирали от прокуратурата.