Йордан Цонев, депутат от ДПС, каза, че промените в кабинета ще бъдат направени на принципа първо приоритетите, а след това смяна на самите имена и личности.

Припомняме, коментарът е в контекста на вчерашната оставка на вътрешния министър Румен Петков.

В студиото на bTV Цонев посочи 5 основни направления, в които трябва да се работи през следващата година:
МВР, образованието, здравеопазването, социално слабите и усвояването на еврофондовете.

Това са ведомствата на министрите, чиято смяна е най-вероятна - Даниел Вълчев, Радослав Гайдарски, Емилия Масларова, Нихат Кабил, Асен Гагаузов, Емел Етем...

„Смените няма да бъдат персонални, няма да са по тази ос, първо ще се изработят приоритети", посочи обаче Цонев в отказа си да коментира каквито и да е било имена. Депутатът допълни, че премиерът Станишев ще вземе окончателното решение - „Той ще реши, да не гадаем", каза Йордан Цонев.

На въпроса за срока, в който ще бъдат направени промените в правителството той отговори:
Ако лидерите не пътуват.. някои ще поемат кръста си на Разпети петък".

Решението за смените ще се вземе, по думите на Цонев „на Светли четвъртък" - т.е. това са дните преди Великден - в четвъртък да се състои Съвет на управляващата коалиция, а в петък да бъдат освободени и съответно назначени новите министри.

В края Цонев категорично каза, че в оставащата една година правителството трябва да работи изключително сериозно и то по конкретни приоритети, по конкретни неща. По думите му старите и общи приоритети като влизането на България в Европейския съюз не могат да бъдат повече актуални.

„И европейските ни партньори, и обществото имат тежки критики към нас", завърши Йордан Цонев.