Независимият депутат Велизар Енчев събра видни генерали, които отправи остри критиките срещу приетите вчера от ресорната комисия в НС промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев призова да се отложи приемането на промените в зала, защото нарушавали Закона за нормативните актове. Няма финансова обосновка за този закон, смята Цонев. Да се направи оценка колко ще ни струва въздушната охрана от съюзническите сили, настоя още той.

Ценов иска ясно да се каже колко ще ни струва ремонтът на самолетите и колко ще ни струва закупуването на нов боен самолет. Това е скъпо, но най-ефективното решение за ВВС, убеден е Николай Цонев. 

Генерали пък скочиха, че подаряваме суверенитета си и попитаха къде отиваме като държава и нация и настояха отговорните лица за ситуацията с ВВС, начело с президента, да понесат отговорност.

Генералите предупредиха, че светът ври и кипи и настояха да си върнем силата. Те се надяват на разум и патриотизъм.

Генерал Калчо Калчев бе категоричен: „Времената на госпожа Yes свършиха”. За България тези времена също трябвало да приключат.

Трябва да си изправим гърба, смята генералът и изтъкна тежката ситуация за бойната ни авиация. Според него са нужни нестандартни действия.

Генерал Калчев настоя да закупим нов самолет, европейски, и настоя това да е ГРИПЕН. Финанси има, убеден е той. Никой в българската администрация не може да ми каже, че пари няма, смята генералът. Важното било за какво се харчат държавните финанси.