За бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов не е изненада помощта ни за Украйна с оръжия и дизел. Ситуацията у нас осветлява трите най-големи проблема, посочи Шаламанов в студиото на БТВ.

Първо, когато най-силният човек у нас - премиерът се налага да постига такива важни цели не по публичен начин, показва, че България много силно е завладяна от руската пета колона, институциите са пробити и това не позволява на премиера да действа открито. На второ място - с разпускането на редовното правителство на срещите участва президентът, който има коренно различна позиция. България по някакъв начин е блокирана да има редовно правителство и да бъде активен член на НАТО, изброи Шаламанов.

По думите му трябва да е ясно, че приоритет №1 на България е да прекрати руския контрол върху българските институции.

Според него трябва много бързо да вземем ясна позиция в подкрепа на Украйна, което е в наш интерес. Освен това трябва спешно да се помисли и за превъоръжаването ни, подчерта Шаламанов.

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Страната ни е предоставила муниции, покриващи 1/3 от нуждите на украинската армия

Припомняме, вчера германското издание Die Welt излезе със статия под заглавие "Страната, която тайно спаси Украйна", в която разказва, че кабинетът на Кирил Петков е спасил Украйна в първите месеци на войната ѝ с Русия, като осигурил 1/3 от нужните ѝ боеприпаси и оръжие. Причината да действа тайно е, за да не дразни коалиционните си партньори русофили в лицето на БСП. Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха информацията на брифинг в Народното събрание. Потвърди позицията си - че нито един патрон не е излязъл от българска страна за Украйна - и Корнелия Нинова.

България се спасила от най-горещото място в ада с подкрепата за Украйна, според ПП

България се спасила от най-горещото място в ада с подкрепата за Украйна, според ПП

Спазили сме решението на НС до буква