Министерството на младежта и спорта спазва законите на Република България и трябва да изпълни съдебните решения. Това заяви днес служебният министър на спорта Весела Лечева по повод отнемането на лиценза на Българската асоциация по автомобилен спорт (БФАС), информират от пресцентъра на ММС.

Тя проведе работна среша с ръководството на БФАС. Весела Лечева прие председателя на организацията Румен Дунев, Владимир Илиев и Николай Златков. По думите й проблемите в автомобилизма не са от месец или два, а са трупани с години. Тя изрази надежда, че няма да се допусне политиката да се намеси в автомобилния спорт.

Нашето желание е да намерим общ път за развитието на автомобилния спорт в България. Имаме интерес всички конфликти, които се развиват в съдебните зали, да преминат в разговор и разбирателство между двете организации, посочи Лечева.

Спортният министър бе категоричен, че ще се съобрази със законите на държавата, както и с решенията и определенията на българския съд. Тя призова към диалог, защото спорът между враждуващите федерации може да продължи с години, което ще е в ущърб единствено на българския автомобилизъм.

По време на срещата с БФАС стана ясно, че лицензионната комисия на Министерството на младежта и спорта не е провеждала заседание, а ММС изпълнява Определение от 04.08.2022 г. по адм. дело № 6896/2022 г. по описа на ВАС, с което е спряно допуснатото по силата на ЗФВС предварително изпълнение на Заповед № РД-10-2/13.07.2022г . на министъра на младежта и спорта, с която е издаден безсрочен спортен лиценз № 106 на сдружение "Българска федерация по автомобилен спорт" (БФАС). Последното определение не е влязло в сила, тъй като е обжалвано пред 5-членния състав на ВАС. Образувано е дело № 9760/2022 г. Към момента все още няма произнасяне на 5-членния състав на ВАС, но съгласно чл. 233, ал. 1 от АПК частната жалба не спира изпълнението на обжалваното определение или разпореждане, освен ако законът предвижда друго.

С Определение от 21.07.2022 г., влязло в сила на 10.08.2022г., по адм. дело № 6303/2022 г. по описа на Върховния административен съд (ВАС) е спряно допуснатото по силата на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) предварително изпълнение на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1-во ЗФВС е отнет безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение "Автомобилна федерация на България" (АФБ).

В резултат на цитираните определения на ВАС - "Автомобилна федерация на България" (АФБ), която е била заличена от регистъра по чл. 9 ал. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, отново е вписана в същия. А БФАС, вписана на регистъра със Заповед № РД-10-2/13.07.2022 г., е отписана от регистъра.

По повод отнемането на лиценза на БФАС днес се проведе протест пред сградата на Министерството на младежта и спорта.