В първия си пленарен ден депутатите успяха да освободят Вежди Рашидов като народен представител. За бяха 103-ма, от "Възраждане" и ИТН 28 депутати се въздържаха.

Припомняме, че на 9 август Рашидов обяви желанието си да напусне Народното събрание, партия ГЕРБ и политиката като цяло. Оставката му бе поискана от протестиращи граждани, които ден по-рано излязоха на второ национално шествие срещу насилието над жени и в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора. Повод за това станаха цинични думи на Вежди Рашидов по отношение на жените, претърпели насилие, казани по време на почивката на извънредното заседание на парламента на 7 август, на което бяха приети промени в Закона за защита от домашно насилие.

По време на почивката между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие бившият министър на културата Вежди Рашидов забрави да изключи микрофона си. Наблизо обаче имаше включен микрофон, на който се чу изключително цинично изказване относно случая с нападнатото 18-годишно момиче от Стара Загора. "С какво е по-различен? Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к***и се събудиха да се сетят, че преди 15 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна", бяха думите на Рашидов.

Вследствие на грубия гаф още същия ден парламентарната група на ГЕРБ се разграничи от депутата и поиска той да подаде оставка като председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на партията, което Рашидов и направи.

Изказването на Вежди Рашидов е неприемливо, категоричен е Никола Минчев

Изказването на Вежди Рашидов е неприемливо, категоричен е Никола Минчев

Рашидов направби цинично изказване за жертвите на домашно насилие, без да знае, че микрофонтие са включени