Второ национално протестно шествие срещу насилието над жени се провежда в София, Стара Загора и още няколко града.

В столицата демонстрацията е под надслов "Не на насилието! Няма да мълчим! Нито една повече". Сборният пункт на участниците е пред Съдебната палата.

Сред исканията на протестиращите е откриване във всяка област на страната кризисни центрове за жените и изобщо за жертвите, пострадали от насилие. Демонстрантите настояват и за незабавно въвеждане на дефиниции за насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, както и други поправки в Наказателния кодекс.

Друго искане е да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, а Националният съвет по превенция и защита от домашно насилие да заработи веднага. Това съобщиха БНР и БНТ.

Хиляди българи излязоха в подкрепа на малтретираното момиче от Стара Загора

Хиляди българи излязоха в подкрепа на малтретираното момиче от Стара Загора

В Стара Загора поискаха и оставката на районния прокурор и съдия

Протестът се провежда и в подкрепа на 18-годишната Дебора, която бе жестоко нарязана с макетно ножче от 26-годишния Георги Георгиев. Шествия протичат още в Пловдив, Бургас и Варна.

Допълнителните искания на протестиращите са адекватно правосъдие и бърза съдебна реформа.

Протестиращи настояха и за оставката на Вежди Рашидов от ГЕРБ като депутат заради неговите цинични думи по отношение на жените, претърпели насилие. Изказването на Рашидов бе по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което бяха обсъдени и приети промени в Закона за защита от домашно насилие.  

ГЕРБ се разграничи от Вежди Рашидов

ГЕРБ се разграничи от Вежди Рашидов

Той подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии