Нямаме основания да смятаме, че турската държава има териториални или каквито и да е други претенции към нас.
Това заяви министърът на външните Кристиян Вигенин пред БНТ.

По думите му, Министерството на външните работи е реагирало ясно и пропорционално на думите на  турския премиер Реджеп Ердоган за пределите на Тракия.

Вигенин обяви, че има уверението на турския си колега Ахмед Давутоглу след срещата им в Анкара, че никой, по никакъв начин не възнамерява да коригира граници на Балканите.

„Отношенията ни с Турция са много прагматични. Нямаме основания да смятаме, че турската държава има териториални или каквито и да е други претенции към нас." - допълни министър Вигенин, като подчерта, че България ще реагира по адекватен начин всеки път, когато има подобни изявления.

По отношение на предложенията за промени, свързани с трудовия пазар във Великобритания и техните социални системи, министърът на външните работи заяви, че България ще разглежда внимателно всяко едно законодателно предложение, което би могло да се разглежда като дискриминационно, независимо дали е насочено към български граждани или изобщо.

„Ще имаме реакция и при необходимост ще сезираме Европейската комисия, която очакваме да защити принципите, върху които е изграден Европейския съюз", коментира Вигенин.

Той подчерта, че трябва да спрем да говорим за българските граждани във Великобритания като за имигранти, тъй като „те са равноправни европейски граждани, с право да се установяват във всяка една страна и да работят там, където намерят за добре в рамките на ЕС".

За мястото на България при сблъсъка между Изтока и Запада в Украйна, министър Вигенин заяви, че България гледа на ситуацията в Украйна от позицията на страна-членка на ЕС, но и като страна, която има близки отношения с Украйна.
„България иска Украйна да подпише споразумението за асоцииране. Ние заставаме на страната на тези, които искат да придвижат страната по-близко до ЕС. Това са и протестиращите, но това в голяма степен са и правителството и президентът Янукович. Ние сме една от страните, които искат ЕС да даде по-ясна перспектива за членство на Украйна". - заяви външният министър.

Вигенин обясни, че Южен поток не може да бъде мотив за отказване на страната от членство в ЕС. „Ние подкрепяме Украйна в процеса на нейното асоцииране, но Южен поток е важен за нас, защото неведнъж сме били жертва на особените отношения между Русия и Украйна относно транзита на газ. За нас е важно да получаваме газ без да бъдем зависими от отношенията на трети страни." - посочи Кристиян Вигенин.