Правителство все още е възможно и ще положим усилия - било като мандатоносител, било като партия, която би разговаряла, при определени условия, с носителя на третия мандат. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Той посочи, че левицата няма да подкрепи правителство с мандат на "Възраждане" или ДПС. Оттам нататък опциите са отворени, поясни социалистът.

По думите му ако се продължава със същия подход, резултатът ще бъде същият - правителство няма да има. Трябва да се търсят някакви стъпки, които да доведат до възможността да се създаде правителство, каквото намерение обявиха, че имат всички без една формация в този парламент, допълни депутатът.

Нека да мислим, имаме време още малко. Да видим какви ще бъдат и сигналите на партиите след края на втория опит и тогава да се направи преценката - възможно ли е нещо работещо да се сглоби в рамките на този парламент. Правителство на всяка цена също не е добра опция. Ако не - тогава да не бавим и изборите, каза още Вигенин.

ГЕРБ склонни на разговор и с Нинова за третия мандат?

ГЕРБ склонни на разговор и с Нинова за третия мандат?

Въпреки че има решение на Конгреса на ГЕРБ - да не се влиза в коалиция с БСП

Той изтъкна, че БСП не е подкрепила декларацията на Продължаваме промяната, защото тя се е фокусирала и върху неща, които разделят партиите. Освен тези колебания по отношение на самата декларация, и като подход за формиране на правителство - както те обявиха правителство на малцинството, такова правителство не е функциониращо. То веднага става заложник на случайни мнозинства и не може да води адекватна политика, добави социалистът.

Според него народните представители трябва да се фокусират върху най-спешните неща, които са обединяващи.

Вигенин заяви, че БСП е една от логичните опции за получаване на третия проучвателен мандат. Не бихме искали да затворим възможността за открит разговор с останалите партии, за да видим кой къде стои и къде са пресечните точки, поясни той. Ясно е, че ако се създаде правителство, то няма да е устойчиво и дългосрочно, каза още депутатът.

Според него логичният изход е шороко парламентатно подкрепено правителство. Трябва да се работи за преодоляване на "цъкащата бомба", каквато е сривът на доверието в парламента и политическата система като цяло, добави Вигенин.

Третият мандат отново отива в БСП

Третият мандат отново отива в БСП

Дали левицата и ПП ще сближат позиции?