БСП може да ревизира позицията си и да подкрепи текстове, приемани и в предишен състав на Народното събрание, за разкриването на изборни секции в чужбина. Това каза след среща с представителите на българите в чужбина Кристиан Вигенин от ПГ на „БСП лява България”.

Срещата се състоя при омбудсмана Мая Манолова, която посредничи за решаването на проблемите, свързани с изборните права на гражданите в чужбина.

Да прочетат Конституцията, препоръча Плевнелиев на партиите в парламента

Да прочетат Конституцията, препоръча Плевнелиев на партиите в парламента

Българите трябва да могат да упражнят своите права, убеден е той

Вигенин заяви, че неговият апел към парламентарната група е да бъдат приети аргументите на българите в чужбина. Той посочи, че ако трябва обективно да се оцени начинът, по който се променя Изборният кодекс, той е „огромна крачка назад”.

Не може Изборният кодекс да се прави на тъмно, на парче, на крак”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

По думите му промените са в абсолютен контраст с така наречения „Кодекс Манолова”. „Стигнахме до абсурд”, констатира депутатът.

„Смятам за напълно легитимни голяма част от аргументите, представени днес. Моето предложение е ние да се съобразим с тези аргументи и да подкрепим текстове, които вече са приемани”, каза още той. Според него изборният район в чужбина не е тема, по която е необходимо незабавно решение, но логиката на този процес изисквал от страната ни рано или късно да го създаде.

Ще подкрепим ветото на президента, обяви Радан Кънев от името на РБ

Ще подкрепим ветото на президента, обяви Радан Кънев от името на РБ

Утре взимат решение

Вигенин изтъкна още, че работата с българите в чужбина е един от приоритетите на БСП. Ангажирането на българите по важни за страната въпроси било нещо, за което държавата трябва да работи активно. Социалистът подчерта, че не е редно Изборният кодекс да е резултат от „безпринципни пазарлъци между политически сили”.

Стоян Каймакчийски, който през последните десет години е учил, живял и работил в пет европейски страни, апелира народните представители да не затрудняват организирането на секции в чужбина, а точно обратното. Той даде за пример холандското градче Маастрихт, където преобладаващата българска общност се състои от студенти. Той обясни, че с много усилия и труд на предходни избори са били събрани 40 заявления за разкриване на изборна секция, в която след това гласували 150 студенти.

АБВ подкрепя даването на пасивни избирателни права на двойните граждани

АБВ подкрепя даването на пасивни избирателни права на двойните граждани

Българите в чужбина настояват за изборен район "Чужбина"

Припомняме, миналата седмица омбудсманът посредничи за среща между българите в чужбина със съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Тогава патриотите отказаха да отстъпят от заложените в текстовете на кодекса промени, с които стана възможно секции да се разкриват само в дипломатическите представителства. Те настояха за това предвид манипулациите на изборите в Турция.

В събота президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху текстовете, регламентиращи разкриването на изборни секции в чужбина. Преди срещата с Валери Симеонов представители на българите в чужбина се срещнаха и с премиера Бойко Борисов. Той обеща да препоръча на парламентарната група да преразгледа спорните текстове. След ветото се очаква утре депутатите от ГЕРБ и изпълнителната комисия на партията да вземат решение за гласуването в чужбина. Срещата е по инициатива на премиера Бойко Борисов, който ги събира,отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на кабинета”.

Засега евентуална подкрепа за ветото бе заявена от реформаторите. По-уклончива е тя от АБВ, които първо искат да се запознаят с мотивите към ветото и от БСП, които също се очаква да вземат общо решение, при което е възможно да се съобразят с аргументите на българите в чужбина. Предстои срещата с представители на БДЦ.