В парламента политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат собствената си Конституция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за ветото за Изборния кодекс.

Плевнелиев участва в дискусия с младежи по повод Деня на Европа.

Държавният глава изтъкна, че в Конституцията ясно и категорично е посочено, че българите, където и да са по света, трябва да могат да упражнят своите права. По думите му държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес.

„Политическите партии е крайно време да разберат, че антилогиката доникъде няма да ги доведе”, посочи президентът.

Ще подкрепим ветото на президента, обяви Радан Кънев от името на РБ

Ще подкрепим ветото на президента, обяви Радан Кънев от името на РБ

Утре взимат решение

Той изтъкна, че днес и вчера някои партии в изявление казвали: „Ние не искаме да дадем възможност на българите в Турция да гласуват”.

„Ако ти разделяш българите на тези, които са в Турция, САЩ и в Германия, ти вече погазваш Конституцията”, напомни Росен Плевнелиев. „Моля спазвайте Конституцията”, призова той народните представители и подчерта, че те трябва да си спомнят в какво са се клели.

„Аз със своето действие нито преча на някого от политическия спектър в България, нито подкрепям когото и да било”, уточни той.

Вигенин зове съпартийците си от БСП да подкрепят гласуването в чужбина

Вигенин зове съпартийците си от БСП да подкрепят гласуването в чужбина

Не може Изборният кодекс да се прави на тъмно, категоричен е той

Плевнелиев изтъкна, че през 2018 г. българите, където и да са по света, вече ще могат да гласуват от всяка точка. По тази причина той не можел да си обясни, защо вместо да облекчат българите, депутатите въвеждат ограничения за тях.

По думите му Изборният кодекс е закон, в който две различни тези се сблъскват със страшна сила.

„Търся логиката, крепя и Конституцията. Затова върнах този закон”, заключи Плевнелиев. Той се надява да има отговорен дебат в Народното събрание.

Припомняме, държавният глава наложи вето единствено на текста, ограничаващ гласуването на сънародниците ни зад граница.