Обичайте родината, но действайте глобално и мислете европейски.

Това призова президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с младежи по повод 9 май – Денят на Европа. Събитието се състоя в представителството на Европейския парламент в София.

Държавният глава изтъкна, че на този ден си припомняме защо се гордеем толкова много с обединена Европа. Плевнелиев определи ЕС като уникален проект за мир и най-успешният процес на регионална интеграция в света.

Европейското знаме се развя пред президенството

Европейското знаме се развя пред президенството

На тържествена церемония се отбелязва Деня на Европа

По думите му ЕС е най-голямата икономика в света и най-доброто, което прогресивното човечество е измислило след векове на кръвопролитни конфликти.

ЕС е проект за мир, ЕС е проект отвъд границите”, заяви Росен Плевнелвие. Той изтъкна, че 2015 година е била най-тежката заради рекорден брой кризи. 2015 е била и година на противопоставяния. Държавният глава визира кризата в отношенията между Русия и Турция, гръцката криза, терористичните атаки, както и кризата на младежката безработица. Всички те взаимодействали по между си и правели средата изключително непредсказуема.

Демокрацията ни прави силни, както и желанието да подобрим, а не да развалим, желанието да овластим народа”, категоричен бе Росен Плевнелиев. Според него единственият начин да има мир е да има спазване на правилата и те да важат за всички.

В своята реч пред младежите Плевнелиев заяви, че е горд, че е президент на една проевропейска нация. Той изтъкна и че България е остров на стабилността в един проблемен регион.

Българският народ е толерантен, това ми помага много като държавен глава”, допълни още той. Толерантността в България е сила, посочи държавният глава и призова младите никога да не забравят къде сме били. Сега парите за образование са три пъти повече, отколкото когато тръгвахме по пътя към ЕС, подчерта той.