Премиерът на Унгария Виктор Орбан увери, че ще съдейства за осигуряване на коридор за българските шофьори. Това стана ясно по време на телефонен разговор между българския премиер Бойко Борисов и неговия унгарски колега Виктор Орбан, съобщиха от пресцентъра на МС.

Повод за разговора са българските граждани, чакащи да преминат през Унгария, за да се завърнат в България.

Очаква се по-късно днес да има коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда.

"Аз съм голям приятел на теб и на българските граждани. Не искам да им създавам трудности. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница", заяви премиерът Орбан по време на разговора си с Борисов.

От своя страна българският премиер изтъкна, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат предприети необходимите мерки, така че да няма струпване по границите.

Веднага след разговора вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи обаждане от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, която увери, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български граждани.

Сиярто допълни, че ще бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч. местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско).

Външният министър на Унгария призова пътуващите да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Според министър Екатерина Захариева посолствата ни във Виена и Будапеща помагат на блокираните български граждани.

Втората тема, обсъдена между Борисов и Орбан е пандемията от коронавирус. Борисов изтъкна извънредното положение и мерките, които правителството предприема за овладяване на ситуацията, съвместно със Националния оперативен щаб.

Премиерът Борисов изтъкна мобилизацията на българската индустрия и бързата й реакция, така че да започне бързо производството на така необходимите в момента в целия свят защитни облекла. Министър-председателят Борисов добави, че когато България задоволи нуждите си и разполага с достатъчно защитни облекла, има готовност да окаже помощ и на други страни, изпаднали в нужда.