Служителите, заемащи висши публични длъжности, вече подават имуществени декларации в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, а не в Сметната палата.

Адресите на Комисията:

- София, ул. "Антим І", № 17;

- София, ул. " Г. С. Раковски" №112.

Дирекция "Публичен регистър" на Сметната палата вече е част от структурата на антикорупционната комисия. От Сметната палата информират, че във връзка с приетия антикорупционен закон, регистърът на лица, заемащи висши държавни длъжности, който все още е достъпен на интернет страницата на Сметната палата, в най-скоро време ще бъде технически прехвърлен към Комисията. Същото се отнася и за цялата информация в раздел "Публичен регистър" , където са публикувани заключенията за несъответствия от проверките на Сметната палата, резултатите от проверките на НАП и др.

Откриха 275 несъответствия в имуществени декларации на администрация и политици

Откриха 275 несъответствия в имуществени декларации на администрация и политици

Публикуваната от Сметна палата информация дава широка възможност на други заинтересовани лица да провеждат необходимите разследвания

От 2007 година насам Сметната палата е осигурявала за всички граждани публичност и прозрачност на имуществените декларации на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности. От одитната институция посочват, че за този период е изградено ефективно функциониращи електронна система на деклариране и механизъм на проверка на имуществените декларации, както и общодостъпност на декларациите през интернет страницата на Сметната палата. Тези усилия са дали възможност на обществото да бъде информирано, да се правят справки за имущественото състояние за всяко от лицата и да се проследява промяната в имуществото и доходите им.

От 2007 година насам Сметната палата е публикувала и проверила около 80 хиляди декларации за имуществото, доходите и разходите на лица, заемащи висши държавни длъжности. Проверките са обхванали близо два пъти повече лица, тъй като по закон се проверяват и съпрузите/гите и децата, ненавършили пълнолетие.

При проверките на декларациите са установени над 2 хиляди и петстотин заключения за несъответствие. В резултат на подадените сигнали от Сметната палата до НАП и ДАНС са установени около един милион лева данъчни задължения.

19 висши държавни служители не са подали имуществени декларации в срок

19 висши държавни служители не са подали имуществени декларации в срок

Сметната палата публикува декларациите