Досега Киев няма доказателства за изтегляне на част от руски войски от границата с Украйна и не може да се говори за спад на напрежението.

Това заяви пред БНР посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко. Украйна няма да се откаже от намерение за членство в НАТО, за да избегне война с Русия, категоричен е украинският дипломат.

Часове по-рано Русия обяви, че изтегля част от силите си от границата с Украйна. Според украинския дипломат думите на говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят са "заявление, непотвърдено от реални действия".

НАТО реагира с "предпазлив оптимизъм" след изтеглянето на Русия

НАТО реагира с "предпазлив оптимизъм" след изтеглянето на Русия

Алиансът остава в готовност за разговор с Москва

"Ситуацията остава доста напрегната. ... Имаме свидетелства, че броят на руските войски, които се намират по периметъра на Украйна, продължават да се увеличават. Както и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас, в акваторията на Черно и Азовско море и в Керченския проход. Над 30 кораба продължават да блокират цялото крайбрежие на Украйна", подчерта украинският посланик.

Както и в предишни интервюта Москаленко увери, че Киев се готви за различни сценарии, в това число и за най-лошия.

"Ако се стигне до военни действия, ще има проблеми с газовите доставки. Това е абсолютно обективно и не е трудно да се предположи, че това ще се случи. ... При военни действия е естествено да има и бежанци", обясни украинският дипломат.

Според него липсата на отговор от страна на Москва на искането на Украйна за спешна среща в рамките на ОССЕ може да се обясни с общото поведение на Руската федерация.

"Това е продължение на една фундаментална позиция на Русия на водене на война срещу Украйна с всички възможни средства и способи, която започна от 2014 година с нападение, окупация и анексия на Крим и с нападение на Източна Украйна".

Посланик Москаленко съобщи, че страната му се нуждае от финансово-икономическа и военно-техническа помощ и отново повтори, че очаква такава помощ и от България.

"Получихме определен вид военно-техническа помощ от САЩ, Канада, Полша, Чехия, прибалтийските републики - съоръжения от отбранителен характер. Има решение за предоставяне на финансова помощ от ЕС в износ на 1,2 млрд. долара, както и решение на САЩ да предостави 1 млрд. долара на Украйна", обясни украинският дипломат.

Той изрази очакване, че на сегашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев да бъде потвърдена позицията на България за непризнаване на анексията на Крим и подкрепа на европейските санкции срещу Русия.