Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева се опита да успокои пострадалите от наводненията в Североизточна България и вложителите в Кооперативна търговска банка (КТБ).

Все още няма оценка на щетите от наводненията. Всички щети ще бъдат покрити, за това няма проблем, въпросът е времето да е хубаво и да няма нови наводнения, каза тя във Варна, където закри със заключителна пресконференция бизнес форума в рамките на годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), предаде БГНЕС.

"Първо ще видим каква е сумата на щетите, а след това ще преценим докъде ще стигнат парите и откъде ще бъдат добавени средства. Чувам, че ЕС ще помага, ще видим с колко и как. Гражданите също са солидарни поне за незабавните нужди на хората там. Мисля, че обстановката се успокоява, предстои възстановителен период, в който институциите ще си поемат ангажиментите", поясни тя.

На пресконференцията Бобева бе запитана и дали има риск хората да останат дълго време без заплати заради поставянето на КТБ под пряк надзор на БНБ.

"Нормално е хората да се притесняват, защото не сме имали такъв случай в последните 17 години. Най-малко ние от правителството сме очаквали, че такова нещо ще се случи", поясни тя.

Въпреки това Бобева призова гражданите да запазят спокойствие, като изтъкна, че БНБ и правителството работят в защита на вложителите, като техните интереси са защитени от закони на национално и европейско равнище.

"Колкото сме по-спокойни, толкова по-малко проблеми ще имаме. Доколкото разбирам и политиците започнаха да си говорят, което дава шанс за спокойствие", подчерта Бобева.

По думите й, работи се по механизъм, който ще позволи в много кратък период да бъдат възстановени плащаният.

Иначе тя коментира и състоянието на Черноморската банка за търговия и развитие.

"За 9-та поредна година Черноморската банка за търговия и развитие отчита печалба. За 2013 г. нетната печалба е 13,3 млн. евро. Размерът на одобрените за миналата година операции е 267 млн. евро, с 40% повече в сравнение с 2012 г. През 2013 г. е договорено финансиране на проекти от страна на ЧБТР на стойност 225 млн. евро", съобщи зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, председател на Съвета на управителите на ЧБТР.

"Отчитам за изключително успешна срещата в София, започнала с регионален бизнес форум с рекорден брой участници - над 250. Представени бяха сектори като корабостроене и кораборемонт, машиностроене, дървообработваща промишленост, небанкови финансови инстититуции", съобщи Бобева.

Тя допълни, че са започнали преговори между банката и участниците в бизнес форума, което е основа за разширяване на активността на ЧБТР в региона. Вицепремиерът препоръча в приоритетите на банката да се включат повече проекти в информационните технологии и дигиталната икономика.

По време на срещата всички държави-членки са изразили желание да се предлагат повече проекти за финансиране на търговията и индустрията в региона. В рамките на годишната среща бяха подписани договори за предоставяне на техническа помощ от ЧБТР за Българската банка за развитие и кредитни линии за BM Leasing за България и за Access Bank за Азербайджан.

По време на заседанието присъстващите представители на 11 международни финансови институции са изразили удовлетворение от партньорството си с банката. "Родиха се добри идеи за бъдещето на банката и за активизиране на дейността й", подчерта тя. Бобева изрази благодарност за доброто управление към президента на банката Андрей Кондаков, чийто мандат изтича.

Кондаков съобщи, че вече е започнала работата по стратегията на ЧБТР за периода 2015-2018 г.

"Отбелязвайки 15 години от старта на операциите на банката, отчетохме, че за този период тя се установи като надежден партньор на бизнеса в Черноморския регион", подчерта Кондаков.

Той съобщи, че подкрепата за малките и средните предприятия ще остане във фокуса на финансовата институция. Вицепрезидентът на банката съобщи, че се разработват продукти за предоставяне на ресурс за микрофинансиране и вече има проекти, които чакат одобрение.

Бобева обясни, че инфраструктурните проекти са в полезрението на ЧБТР и е възможно с други международни финансови институции да се разработи съвместна платформа за финансиране на проекти за възстановяване на инфраструктура, разрушена от природни бедствия.

"Подобен механизъм за мониторинг и превенция на ефекта от природни катаклизми има по Дунавската стратегия", обясни вицепремиерът. Тя предположи, че интересен за банката би бил и трансграничен проект за почистване на Черно море.

Съветът на управителите избра за следващ председател управителя на банката за Грузия, а управителите за Република Гърция и Република Молдова - за зам.председатели на съвета с едногодишен мандат.

Кондаков изрази всеобщото удовлетворение от отличното домакинство на срещата от страна на България. Следващата годишна среща на Съвета на управителите ще се проведе в Тбилиси, Грузия през юни 2015 г.

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е международна финансова институция, основана от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Централата на ЧБТР e в Солун, Гърция. ЧБТР подкрепя икономическото развитие и регионалното сътрудничество чрез предоставяне на заеми, кредитни линии, собствен капитал и гаранции за проекти и търговско финансиране в публичния и частния сектор в своите държави-членки. Уставният капитал на банката е 3,45 млрд. евро. ЧБТР има "A-" дългосрочен рейтинг от Standard and Poor's и A2 от Moody's.