Електроавтомобили и хибридни автомобили ще се ползват с най-голямо намаление на продуктовата такса, съответно от 30% и 15%, заплащана при закупуването им. За новите коли ще се плаща с осем лева по-малко, а за старите със седем лева повече.

Така екоминистерството се надява да стимулира закупуването на еко автомобили. Освен това с приетата от Министерски съвет Наредба за определяне на размера на продуктовите такси за масово разпространените отпадъци, която влиза в сила веднага след обнародването й в Държавен вестник, се променят еднократните такси, заплащани при закупуването на автомобили – нови, на възраст до пет години и съответно на възраст от пет до десет години.

Министър Василева уточни, че в България има регистрирани 3 900 000 автомобила, като голям процент от тях са на възраст над 10 години, а средната им възраст е около 16 години. „Това, което ние провеждаме като политика е съобразено със стандарта на живот и икономическите условия. Промените не генерират сериозни тежести за хората”, обясни министър Василева.

Тя каза още, че към настоящия момент за нови автомобили се заплаща продуктова такса от 146 лв. с намалението продуктовата такса става 138 лв.

За автомобили до пет години продуктовата такса е 200 лв., а с намалението което предлагаме става 194 лв. Що се отнася до увеличението при автомобили от пет до 10 години продуктовата такса от 253 лв. скача на 260 лв.

За превозни средства от над 10 годишна възраст продуктовата такса от 267 лв. става 275 лв.

С предложението, което направихме от 30 % на електромобилите таксата става 102 лева. За хибридните автомобили намаленията са с 14 лева за нови хибридни автомобили.