България и Хърватия постигнаха значителни успехи в усилията си по пътя към валутнообменния механизъм ERM II. Двете страни направиха много по този въпрос, но предпочитам да не обявявам предварително дали ще бъдат приети. Този въпрос е чувствителен и затова ще остане конфиденциален до вземането на окончателно решение. Това заяви на пресконференция започнала в 20.05 ч. на 9 юли председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, чийто мандат изтича на 13 юли 2020-та.

Впрочем една от точките на заседанието на Еврогрупата бе именно изборът на наследник на Сентену. За неговия пост бяха номинирани испанския заместник министър председател Надя Калвиньо, ирландския финансов министър Паскал Донахю и колегата му от Люксембург Пиер Граменя. Представителите на държавите членки от Еврогрупата - това са страните от Еврозоната и Дания, избраха за нов председател Паскал Донахю.

Основните коментари на пресконференцията след заседанието, което продължи 2 часа повече от предвиденото, бяха свързани с икономическото състояние на Еврозоната, мерките на ЕЦБ и на страните от Европейския стабилизационен механизъм за възстановяване от икономическата криза и от COVID-19.

Обявяват решението за присъединяване на България и Хърватска към ERM II до два дни

Обявяват решението за присъединяване на България и Хърватска към ERM II до два дни

В предварителната програма на заседанието няма изрично посочена такава точка

Кандидатурите на България и на Хърватия като че ли не вълнуваха колегите от Ирландия, Италия и Испания, които задаваха въпроси. Пък и това не бе в предварително публикувания дневен ред на заседанието, което разбира се нищо не значи.

Единствено журналист от Гърция постави въпроса за България и Хърватска. Но получи уклончивия отговор на Сентену. А неговият приемник Донахю добави, че сега Еврозоната е изправена пред сериозни предизвикателства, с които трябва да се справя.

Цялата тази уклончивост и потайност обаче е обичайна за европейската бюрократична традиция, когато става дума за сериозни финансови теми. До края на седмицата ще има още няколко важни заседания като това на ЕКОФИН на 10 юли и нищо чудно в петък вечерта или през уикенда да научим, че страната ни е приета в ERM II.

Ще препъне ли инфлацията устрема на българското правителство към ERM II?

Ще препъне ли инфлацията устрема на българското правителство към ERM II?

България е държава-членка на ЕС с дерогация