ВМРО срещу фалшивите новини по време на извънредното положение. Законът срещу фалшивите новини отдавна е изготвен, но партията е чакала да го внесе и моментът вече е назрял. Това стана ясно от брифинг на Александър Сиди преди заседанието на правната комисия във връзка в закона за извънредното положение.

Това е една зараза, която се разпространява в общественото пространство, изтъкна той. Промените са заложени в Закона за медиите и радиото. В него се прави разграничение между медиите и е дадена дефиниция какво е медия. Всички, които се смятат за медии, трябва да се регистрират в регистър на СЕМ.

Сиди коментира, че много хора търсят начин да печелят, като карат хората да влизат в сайт. Всеки сайт ще трябва да има лице, което отговаря за личните данни. Оказва се, че по европейския регламент GDPR IP адресите на потребителите са лични данни. Ако сайтовете нямат такова назначено лице, сайтът да бъде спиран, предлага ВМРО.

Смятаме, че в тази тежка ситуация в страната, това е правилният подход, увери Александър Сиди.

Искрен Веселинов също се обяви срещу медиите, които са в стил "лъжа.нет".

Той предлага сроковете по кредитите по време на кризата да спрат да важат. От това банките няма да загубят, посочи той. Дългът към банката остава изискуем, но до отпадането на извънредното положение да не се начислява лихва. След като извънредното положение отпадне, длъжникът трябва да се изплати към банката.

ВМРО иска търговците да могат да разсрочват задълженията си към НАП, ако изпитват трудности по време на извънредното положение.

Веселинов предлага министърът на икономиката да има право да определя пределните цени на стоките от първа необходимост. Воеводите искат разширяване правата на местната власт да забраняват движението и да упражняват по-строг контрол в гетата. Мярката била от грижа за ромите, които също трябвало да бъдат дисциплинирани и при нужда да не могат да излизат от гетата, където има сериозна опасност за здравето на населението вътре и вън от гетото.

Следващата седмица Обединените патриоти ще поискат коалиционен съвет за оценка на мерките, свързани с овладяването на кризата.