„Вместо да вдига шум и да протестира срещу действията на българската полиция в лагера в Любимец, алжирският посланик трябва да си прибере нелегалните имигранти".

Тази позиция разпространиха от ВМРО по повод коментарите на посланика на северноафриканската република Ахмед Буташ след инцидента в лагера, при който полицията използва сила, за да овладее бунта на незаконно пребиваващи в страната чужденци срещу лошите битови условия.

Инцидентът предизвика Буташ да направи изявление за вестник „24 часа", в което обяви, че действията на държавата при овладяването на бунта са били „дивашки" и смята „да вдигне целия възможен шум, за да не се повтаря случилото се".

Това изказване провокира националистите да поискат министъра на външните работи да връчи на Буташ предупредителна нота заради острото изказване.

В същото време алжирското посолство продължава да не издава пасавани на своите граждани, влезли нелегално в България. Така Алжир на практика отказва да си прибере обратно незаконно пребиваващите у нас алжирски граждани. Ето защо, смятат от ВМРО, позицията на дипломата не може да бъде приета.

Според партията действията на полицията са оправдани и в подобни случаи държавата трябва да демонстрира, че държи на реда и законността.