ВМРО стартират подписка срещу членството на Турция в Европейския съюз.

Утре в деловодството на Народното събрание представители на партията ще внесат уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз - такова е изискването от закона.

Подписката се организира по силата на разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, приет през 2009 г. Чрез нея нормите на този закон ще бъдат приложени за пръв път.

Подобна процедура по свикване на национален референдум е прецедент в най-новата история на България. За последен път у нас референдум е провеждан през 1971 г. за приемането на последната конституция на „социалистическа" България.

За пръв път българските граждани ще имат възможността пряко и явно да изразят своето мнение по основен за българската външна политика и ключов за бъдещето на Европейския съюз въпрос - дали Турция трябва да стане член на ЕС, посочват от ВМРО.

Така българската позиция ще се формира от избирателите към властта - действие, което трябва да се превърне в практика на демократичния процес. Българските институции - Народното събрание, Министерският съвет и Президентът, ще бъдат длъжни да се съобразят с волята на народа.