В деня, когато започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, от Съвета за електронни медии (СЕМ) са установили, че водещи на предавания са едновременно и кандидати за народни представители, съобщиха от СЕМ.

Този факт поставя под съмнение възможността аудиторията да разграничи политическата дейност от журналистическата работа, гласи съобщение на медийния регулатор. Потенциалното смесване на тези роли (политик и журналист) нарушава принципа на равнопоставеност между участниците.

Съветът, като отчита факта, че Законът за радиото и телевизията и Изборният кодекс не ограничават участието на кандидатите за народни представители в актуални и развлекателни предавания, филми и сериали, се обръща към електронните медии да различават тези прояви като възможност за предизборна агитация.

На всички кандидати следва да се гарантират равни условия по време на кампанията, каквато е устойчивата европейска практика и стандарти в политическото съревнование между участниците в изборите, пише в съобщението.