До седмица-две ще има началник на военната полиция, съобщи министърът на отбраната Николай Младенов.

Припомняме, срещу бившия шеф на военна полиция се води разследване за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение във връзка с издаването на разрешение за работа с класифицирана информация.

Резултатите от сертификацията на ротата от Военна полиция са много добри, каза още по време на посещението си на полигона Ново село Николай Младенов, който присъства на заключителния етап за потвърждаване от НАТО на национална сертификация на декларираното военнополицейско формирование.

Потвърждаването от НАТО е извършено на съвместно българо-американско военнополицейско обучение. В него са участвали българска военнополицейска рота с командир майор Кунчо Стойчев и американско подразделение от бригада на Националната гвардия на щата Тенеси.

Присъствието ми на полигона ми даде възможност да видя със собствените си очи високата подготовка на нашите хора от Военна полиция, техниката с която разполагат, процедурите по които работят, каза още министър Младенов.

По време на съвместното обучение са тренирани разследване на инциденти, действия при различни видове опасности, изпълнение на задачи по съпровождане и охрана на военна техника и официални лица, патрулиране и контрол на транспорта и др.

В комисията по оценка на формированието са участвали военни полицаи от командването на НАТО в Мадрид, Неапол и Словения.