Изпълнили сме решението на Народното събрание за военната помощ за Украйна. Министерство на отбраната разполага със складови наличности на боеприпаси и муниции и ако си позволим да изведем количества, означава да нарушим нормативните документи на България. Трябва да имаме запаси от муниции и боеприпаси и да ги поддържаме

Toва заяви служебният военен министър Димитър Стоянов пред журналисти, след като взе участие на годишната конференция на началника Предизвикателствата на текущата среда за сигурност и процесите в НАТО към готовността и развитието на способности на Въоръжените сили".

В момента се готвят договори за състава и количеството боеприпасите и мунициите, за да бъдат предоставени на публичните предприятия, уточни военният министър.

По думите му триъгълните сделки на Словения, Словакия, Чехия и Полша за помощ за Украйна са сключени през март, април и май миналата година. Прекалено късно е да се говори за тези сделки. Триъгълните сделки са закъснели и трябвало да бъдат осъществени от редовно правителство, а не от служебно правителство. За съжаление вече няма възможност тези сделки да бъдат реализирани, подчерта Стоянов.

При триъгълните сделки реална модернизация не се постига, допълни военният министър. Няма как да осигурим модернизация на армията с пет броя машини от пехотата и 15 машини от друг тип, посочи Стоянов, според когото и самата процедура и страшно тежка.

Радев критикува: Партиите гледат на армията ни като на донор за Украйна

Радев критикува: Партиите гледат на армията ни като на донор за Украйна

Държавният глава констатира вече, че прозорецът на замяна е затворен

Времето тече безмилостно, като се работи и по МиГ-29 колкото се може да бъде удължена тяхната експлоатация, каза военният министър. Има резултат с Полша, очертава се да има резултат и с втора съюзна държава. Отремонтирането на миговете ще е "глътка въздух".

Не се водят конкретни разговори за усилване на еър полисинга, като към настоящия момент имаме силите и средствата да покрием тази мисия.

МО е разтревожено, че се върви към ескалация на конфликта между Русия и Украйна, а не към мирното решение на войната в Украйна.

По въпроса за състоянието на армията и въоръжените сили, Стоянов обясни, че позитивите от доклада за състоянието на въоръжените сили са в изпълнението на редица важни мисии от страна на Министерство на отбраната (МО) и от щаба на ресорното министерство. Националната бойна група постигна своите способности, премина през редица учения с един голям процент на изпълнение, което показва ангажиментът, който има МО към вече поставените задачи. Стоянов не пропусна участието на армията в гасенето на пожарите и участието ѝ в охраната на българо-турската граница, но и за оказването на хуманитарната помощ на Турция и Сирия заради бедственото земетресение.

Има още какво да се направи за армията, трябва да се мисли за личен състав, моденирзация на армията и реализиране на модернизационните проекти. Дано имаме скоро време резултат, надява се Стоянов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че българските граждани трябва да се чувстват защитени и осигурени. Положени са много усилия от началото на войната в Украйна, усили се разузнаването, наблюдението, координацията със съвместното командване на НАТО, коментира Ефтимов. С развитието на обстановката, разполагаме с едно готово формирование на българска територия, което показва ангажимента на съюзниците ни и на целия източен фланг на НАТО, посочи той.

Според него трябва да се сформира многонационален щаб в България за командване на национални и съюзни формирования, за което ще са нужни хора и комуникационни системи. Трябва да го направим, за да бъде адекватни заедно с останалите държави от източния фланг на НАТО. Модернизацията на армията няма алтернатива, категоричен бе началникът на отбраната.

Той увери, че Министерство на отбраната няма да се откаже от проектите на армията и развитието на военнослужещите. Хората в армията остават ключови, каза още адмирал Ефтимов, но призна, че проблемите в армията остават, въпреки че е очаквал по-голяма политическа подкрепа. Няма да има смисъл от модернизационните проекти без наличен и подготвен състав, който мотивирано да служи на родината, подчерта той.

"Спартаните не спират работа, летците отказаха помощ за спасяване в планински условия и други мисии. Наистина тежка кризисна година, но това, което вдъхва увереност е отношението на военнослужещите да решават задачи в тежки условия. Затова заслужават признание от ръководството на Министерство на отбраната и от обществото", каза още адмирал Емил Ефтимов.

Той увери, че засега армията се справят със задачите си, но състоянието на некомплекта на военнослужещите започва да се усеща. Каквито и анализи, изводи и поуки да се правят от войната, това, което е заложено като инвестиционни проекти, е доказано. Развитието на войната доказа нуждата от инвестиционни проект и няма алтернатива, изтъкна Ефтимов. Той се надява политическото ръководство в Народното събрание да започне да решава проблемите на армията.