"Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурност на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за българската армия - как веднага да се дадат оръжия"

С индиректна нападка към ПП и ДБ коментира годишния отчет на Генералния щаб президентът Румен Радев.

Той посочи, че мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат проблемите с модернизацията и превъоръжението, е дълбоко несъстоятелна.

Оказа се обаче, дори и според думите на Радев днес, че прозорецът за евентуална замяна вече е "затворен", а пък дори и да е била възможна такава замяна - количеството "е нищожно на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на армията".

Припомняме, че миналата година държавният глава упорито твърдеше, че дори и да дадем старото съветско въоръжение на украинската армия, страната ни няма да получи друго въоръжение от натовски страни.

На консултациите Радев се интересува от постове на политици от ДБ във фейсбук

На консултациите Радев се интересува от постове на политици от ДБ във фейсбук

Президентът предупреди да не се атакуват негови приближени

"Някои държави по триъгълните сделки получиха 15 танка, но какво са 15 танка на фона на цялостната необходимост от цялостно превъоръжаване. Заменяме едни стари въоръжени платформи с други стари въоръжени платформи, но какво следва като необходимост от една тежка логистика, която трябва да обслужва новите платформи", запита Радев.

Той разкритикува и работата на Народното събрание като цяло - "дори в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от МО програма за приоритетни инвестиционни разходи, което е едно от големите предизвикателства пред въоръжените сили. Дефицитът на разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие на въоръжените сили и тяхното осигуряване", коментира Радев.

Той добави, че всички хора, които настояват, че с концепцията "сливи за смет" ще се решат проблемите с въоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да го поддържаме. Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим? Когато отговорят на тези въпроси, нека пак да ги разгледаме, настоя президентът.

Военният министър: Не можем да дадем боеприпаси и муниции на Украйна

Военният министър: Не можем да дадем боеприпаси и муниции на Украйна

Късно е да се говори за триъгълните сделки Словения, Словакия, Чехия и Полша

"Моят сблъсък с тези техни позиции е защото, за разлика от тях, аз като върховен главнокомандващ на въоръжените сили съм длъжен да настоявам отбранителния потенциал на армията не да се отслабва, а да се съхранява и развива. Истинската модернизация ще бъде постигната тогава, когато най-сетне едно отговорно редовно правителство и парламент се заемат с истинската модернизация и превъоръжаване на въоръжените сили така, както е предложена от Министерство на отбраната. България ще трябва да се ангажира планово да осигурява средства, за да можем да постигнем истинската модернизация възможно най-бързо. Повярвайте ми тя ще изисква много пари, усилия и стартиране на време, а ние вече много закъсняхме", подчерта Румен Радев.

Иначе Румен Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители за постигнатите резултати.

Анализът обаче показва, че една година отново се сблъскваме със същите проблеми като в миналогодишния доклад за състоянието на армията - недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатоварен личен състав, констатира Радев.