Мантрата, че ще получим въоръжение от НАТО, ако изпратим в Украйна, е опасна наивност или некомпетентност. Това заяви президентът Румен Радев на полигона в Ново село, съобщава bTV.

Там държавният глава присъства на официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на НАТО, която ще бъде разположена на територията на България.

Той предупреди, че предоставянето на въоръжение за Украйна, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита на способности за дълъг период от време, и то в условията на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, но и на Балканите.

По негови думи "хора, облечени във власт, погазват експертизата".

Бойко Ноев обясни защо България трябва да изпрати оръжия на Украйна

Бойко Ноев обясни защо България трябва да изпрати оръжия на Украйна

Страната ни трябвало да престане да превива гръбнак пред Путин

Същите участваха в няколко правителства, в няколко парламента, не въведоха ново въоръжение, а искат да гласуват предоставяне на оръжия за Украйна, разкритикува държавният глава.

Той бе категоричен, че няма място за повече отлагане на модернизацията на армията и подчерта, че всяка държава трябва да е в състояние да генерира съвременна способност.

Държавният глава призова проблемите на българската армия да не се политизират и поиска да чуе вижданията на партиите за модернизацията на армията.

Запитан за връчването на първия мандат за съставяне на правителство Радев призова първо да се сформират парламентарните групи, след което ще се пристъпи към консултации, както е по Конституция

От своя страна министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че има спешна нужда от финансирането на армията, като целта е 2% от БВП за отбрана, при положение че много от европейските държави заделят 2,5-3% от БВП.

Припомняме, на 4 май 2022 г. депутатите решиха България да предоставя хуманитарна, но не и оръжейна помощ на Украйна.

Христо Иванов: България да се отърве от старото съветско оръжие, за да модернизира армията

Христо Иванов: България да се отърве от старото съветско оръжие, за да модернизира армията

С твърденията си за Украйна президентът целял създаване на страх у хората