Политиците на деня трябва да разберат, че е крайно време да престане поведението на България на превит гръбнак и подчиненост по отношение на Кремъл и Путин. Този синдром беше напът да се изживее. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

Той изрази надежда замесването на България в случилото се с Кримския мост да послужи като повод на политиците, взимащи решения в момента, категорично да отговорят със съответните политически действия, а не "със снишаване и прикриване".

Според него българските институции са реагирали адекватно на външнополитическите събития през изминалата седмица.

Ноев е на мнение, че ще бъде трудно да се състави правителство.

По негови думи България в момента се раздира от две основни противоречия.

"Едното е между гражданите и т.нар . статукво. То все още не е решено. Трябва да има промяна в прокуратурата и съдебната власт. Другото е дали сме с Европа, или с Путин. Те се преплитат", обясни той.

Бойко Ноев постави висока оценка за реакцията ни за взрива на Кримския мост

Бойко Ноев постави висока оценка за реакцията ни за взрива на Кримския мост

Той очаква да чуе позицията на държавния глава Румен Радев за замесването на България в случая

Относно твърдението на настоящия министър на отбраната, че страната ни няма достатъчно количество изправно въоръжение, което да може предостави на Украйна, Ноев заяви: "Ако говорим за оръжейни системи е едно, но ние имаме много боеприпаси, които са в края на своя живот и могат да бъдат използвани сега".

Той подчерта, че е от стратегически интерес за България войната да свърши по-скоро.

По тази причина решение на Народното събрание трябвало да казва, че ще предоставим на Украйна военно-техническа помощ, включително въоръжение и боеприпаси.

От ДБ настояват и България да даде оръжие на Украйна

От ДБ настояват и България да даде оръжие на Украйна

Искат и свикване на КСНС

Според него способностите ни, които се засегнат, трябва да бъдат компенсирани от съюзниците.

"Нашата протововъздушна охрана и днес е в плачевно състояние. Отдавна трябваше да поискаме от НАТО да ни бъдат изпратени системи от типа на "Патриот" и други. Присъединявайки се към солидарността с Украйна, ние трябва да използваме това, за да укрепим нашата сигурност", категоричен е Ноев.

Припомняме, на 4 май 2022 г. депутатите решиха България да предоставя хуманитарна, но не и оръжейна помощ на Украйна.