„Може да се говори вече, че Министерството на отбраната вече е в ръцете на една опозиционна група - БНД".

Това каза Диян Моркин - журналист от в. „Сега",в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия.

Моркин е направил разследване за обръча от фирми в Министерството на отбраната и новия министър Николай Цонев.

Припомняме, вчера стана ясно, че досегашния шеф на агенция "Социални дейности" в МО Николай Цонев ще замени на поста му военния министър Веселин Близнаков.

Премиерът Станишев обоснова назначаването на Николай Цонев за военен министър с нуждата да се засили социалният вектор в армията.

Името на Николай Цонев нашумя като близък на бившия министър на отбраната Николай Свинаров, когато фирма „Нилана", в която има дял Николай Цонев, стана основен снабдител на хляб за българската армия.

В периода 2001-2002 година Цонев е съветник на министъра на отбраната Свинаров, а от 2002 година е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Социални дейностина МО".

Цонев, заедно с Цветан Начев - братовчед на Свинаров, участват в основаването на бившата Международна ортодоксална банка, припомни Моркин.

Договарянето между Станишев и Цонев е станало без посредници. Цонев не е политик, известен е с приятелството си със Свинаров и многократно го е заявявал пред мен, допълни журналистът от в. „Сега".

Припомняме, през декември миналата година бившият военен министър Николай Свинаров заедно с още 16 депутати напусна НДСВ и сформираха парламентарната група Българска нова демокрация (БНД).

Вчера Свинаров бе лаконичен в коментара си за назначаването на Цонев - той беше един добър шеф на агенцията, която ръководеше, заяви бившият военен министър.

По думите на Моркин избирането на Николай Цонев за министър на отбраната е ясен знак, че МО е в ръцете на БНД.