Българската служба "Военно разузнаване" иска устойчиво партньорство с военното разузнаване на Чешката република. Директорът на службата, бригаден генерал Венелин Венев, изрази високата си оценка за двустранното сътрудничество по време на среща с директора на чешкото разузнаване генерал-лейтенант Ян Берун, който пристигна на работно посещение в столицата.

Генерал-лейтенант Ян Берун благодари за отправената покана и възможността да посети София и сподели, че това е едно от последните посещения в качеството му на директор на чешкото военно разузнаване преди да предаде поста на следващия ръководител.

Състоянието на регионалната и международната сигурност, перспективите за развитие на обстановката и други теми от взаимен интерес бяха във фокуса на разговорите между двамата директори. По време на срещата бяха очертани съвременните предизвикателства за сигурността пред евро-атлантическата общност и готовността за продължаване на съвместните усилия за преодоляването им.

Припомняме, през 2021 г. Чехия обвини руските спецслужби за намеса в случай с взрив в склад за боеприпаси в с. Врбетице през 2014 г. 18 руски дипломати бяха експулсирани. Същата година в България също обявиха разследване за редица случаи на взривове, регистрирани през последните 10 години, в заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси.

Оръжейни фирми се разтревожиха са безопасността си

Обсъдили са с държавния глава мерките за безопасност, които да се вземат