Президентът Румен Радев е провел среща с представители на сдружението "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров". Срещата се е състояла по инициатива на сдружението, като в прессъобщението от президентството се посочва, че тема е била безопасната дейност на предприятията, голяма част от които са стратегически за националната сигурност обекти, на фона на нарастващи рискове.

Пред представителите на сдружението от българската военнопромишлен комплекс президентът е отбелязал значението на българската отбранителна индустрия за гарантирането на националната сигурност, както и приноса й за икономиката и трудовата заетост.

На срещата е било обсъдено състоянието на сектора, както и възможностите за подобряване на диалога му с компетентните институции и по-активното участие на българските предприятия в процесите на модернизация и снабдяване на въоръжените ни сили и индустриалното сътрудничество.

Сдружението "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" обединява 16 предприятия от сектора, в които са заети 35 000 души.

Припомняме, че преди една година премиерът Николай Денков разпореди да бъде направена проверка на военните ни заводи след като само в рамките на година се случиха два инцидента в помещения на фирми на Емилиян Гебрев. Разбираемо, резултати от проверката няма предвид и чувствителното от гледна точка на сигурност производство.

Припомняме и че през 2021 г., след излизането на резултатите от разследването на чешките служби за взрив в техен склад със следи към ГРУ, и у нас бе обявено, че ще се разследват няколко инцидента в оръжейни складове пред годините назад. Резултати и от тази инициатива на прокуратурата от април 2021 г. не са обявени. 

През годините не липсват обаче инциденти, които са със съмнителни следи. Също така не липсват и чисто технически инциденти, които са взимали и жертви. Последният такъв инцидент бе преди четири месеца в завод "Арсенал", където по време на работа с барутна смес на вал-машина възникна възпламеняване без взрив, в резултат на който бе ранен работник. 

От няколко седмици, близо месец, усилено от страна на западни служби се говори за възможност и вероятност за саботажни дейности в Европа, предвид нарасналото геополитеческо напрежение между Европа и НАТО, от една страна, и Русия от друга. 

Вчера NYT писа, позовавайки се на служители на западното разузнаване, че Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) стои зад серия от саботажни операции на ниско ниво в цяла Европа, които имат за цел да нарушат западните оръжейни доставки за Украйна. Операциите на руското разузнаване имат и за цел да създадат впечатление за европейско движение, противопоставящо се на подкрепата за Украйна. Не може да се изключва под прицела на такива действия да попаднат и българския оръжейни заводи, особено като се има предвид отново стигналото доникъде разследване на отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, информацията за което датира от януари 2019 г. 

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Кремъл премахва големите доставчици на оръжие за неговите противници