Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд за убийства и саботажи.

Отделът взривява складове за боеприпаси в Чехия, но и отравя конкурентни на Кремъл оръжейни търговци като Емилиян Гебрев.

Това се посочва в разследване на The Insider.

На подразделение 29155 от ГРУ му помагали Елена и Николай Шапошникови. Те са семейство - шпиони с дълбоко прикритие. Те се представяли като търговци на оръжие и съдържатели на хотел в Гърция.

Те са руски шпиони, действащи извън дипломатическо прикритие, които са прекарали десетилетия, живеейки под фалшив предлог като натурализирани граждани на Чехия.

За целта Елена и Николай Шапошникови превръщат вила "Елена" във Фрама на Халкидики в сигурна база за агентите на ГРУ в чужбина.

Семейството играе важна роля в подготовката и взривяването на оръжейни складове в Чехия от 2014 г.

Днес Чешкият разузнавателен център за борба с тероризма и организираната престъпност оповести резултатите от продължилото години разследване на ролята на подразделение 29155 в унищожаването на два чешки правителствени склада за оръжия и боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, малък град в южната част на Моравия в Чехия.

Тези нападения, в резултат на които Прага експулсира 18 руски разузнавачи, действащи в страната под дипломатическо прикритие, са извършени с взривни устройства, поставени от най-разпознаваемите оперативни работници на Отдел 29155: Александър Мишкин, 44 г., и Анатолий Чепига, 45 г. И двамата ще придобият международна известност с опита си да убият Сергей Скрипал, офицер от ГРУ, превърнал се в британски двоен агент, заедно с дъщеря му Юлия в Солсбъри, Англия, през 2018 г. с военното нервнопаралитично вещество "Новичок".

Например членът на отряд 29155 Алексей Капинос, когото Шапошников описва пред чешките следователи като "семеен приятел", лети до Солун с дипломатически паспорт на 25 април 2014 г. Само ден по-рано сътрудниците на Капинос от ГРУ, всички пътуващи с фалшиви самоличности, пристигат в България.

Прокуратурата поиска екстрадирането на трима руснаци, опитали да отровят Емилиян Гебрев

Прокуратурата поиска екстрадирането на трима руснаци, опитали да отровят Емилиян Гебрев

Те са обвинени задочно още през 2020 г.

Според съвместното разследване на The Insider и Bellingcat, което междувременно е потвърдено от обвинителни актове на българските прокурори, по време на това пътуване подразделение 29155 отравя българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев с неидентифицирано фосфороорганично вещество.

Емилиян Гебрев, ръководител на компанията EMCO, заяви пред The Insider, че през 2012 г. се е запознал със семейството Шапошникови. Съпрузите очевидно са го потърсили  въпреки оскъдността на общите им бизнес проекти. Гебрев каза, че си спомня, че Елена е била доминиращият партньор в брака, като винаги е насочвала разговора в предпочитаната от нея посока.

Гебрев не знае резултат от разследването на инцидента 2022 г.

Гебрев не знае резултат от разследването на инцидента 2022 г.

Доволен е, че кабинетът ще проверява всички оръжейни предприятия

Както вече беше разкрито от The Insider, по време на отравянето си Гебрев е бил смятан за важен доставчик на боеприпаси за украинската армия, която тогава се възстановява след завземането на Крим от Русия и "сепаратистко" въстание в Донбас в Източна Украйна. Гебрев казва, че малко преди да бъде отровен, е спрял да доставя боеприпаси на Украйна в доброволно изпълнение на Минските споразумения - две серийно нарушавани споразумения за прекратяване на огъня, подписани през септември 2014 г. и февруари 2015 г. от Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Два източника, които по това време активно се занимават с доставките на оръжие в Украйна, заявиха пред The Insider, че веднага след отравянето на Гебрев семейство Шапошникови е предложило на украинските държавни купувачи "надежден заместник" на българския търговец на оръжие. В крайна сметка Киев така и не е закупил от доставчика, предложен от Шапошникови, поради недостатъчното качество на продуктите му.

Искаме помощ от ОЗХО по случая с отравянето на Гебрев

Искаме помощ от ОЗХО по случая с отравянето на Гебрев

По дело на Софийската градска прокуратура

Контактите на Шапошникови с Емилиян Гебрев се отплащат. Тяхната компания започва да търгува често с EMCO, която произвежда и ремонтира всичко - от артилерия от съветската епоха до бронирани превозни средства - в множество заводи в България.

Тези изделия често са за износ в Грузия и Украйна. EMCO също така ремонтира остарели боеприпаси чешко производство, включително патрони, които впоследствие са закупени от Imex Group, показват корпоративните документи.

Гебрев пред "Шпигел": В Чехия имахме стари боеприпаси

Гебрев пред "Шпигел": В Чехия имахме стари боеприпаси

Прага подозира Кремъл

Интересът на ГРУ към партньорите на Imex Group в НАТО е очевиден. Всяка продажба, която се счита за противоречаща на интересите на Русия, би била идеална мишена за подразделение 29155, което би могло да се насочи към оръжията и боеприпасите, ако не и да се опита да убие посредниците, отговорни за продажбата им на вражески държави или недържавни субекти.

Можем да заключим, че подразделение 29155 на ГРУ е най-мрачният отряд за убийства и саботажи на Владимир Путин, отговорен за отравянето на враговете на Кремъл и за взривяването на оръжие и боеприпаси, съхранявани в Чехия и България, страни от НАТО.

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

В чешкия склад обаче не е имало пратка за Киев…

Взивените складове в двете страни са съхранявали муниции преди да бъдат изпратени на грузинската и украинската армия, както и на подкрепяните от Запада сирийски бунтовници.