Правителството ще отправи искане за оказване на техническа помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Техническата помощ е необходима за професионална и задълбочена експертиза, касаеща делото на Софийската градска прокуратура за разследване на престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Най-вероятно става въпрос за случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Предложението е на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и индустрията. Министерският съвет упълномощава министъра на външните работи да отправи искането до специализираната организация.

Случаят с отравянето на Гебрев - част от папката на Надежда Йорданова във ВСС

Случаят с отравянето на Гебрев - част от папката на Надежда Йорданова във ВСС

ВСС вече ще трябва да разгледа по същество

Припомняме, разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и Валнетин Тахчиев стана известно едва през януари 2019 г., въпреки че самият акт е станал през април 2015 г. От тогава, 2019 г. досега самият Емилиян Гебрев не веднъж обвини българските власти, че не работят по случая и не желаят да разкрият престъплението.

Случаят с отравянето стана особено актуален след опита за покушение "Скрипал" във Великобритания. През февруари 2019 г. за пореден път от прокуратурата увериха, че разследването не е прекратявано и действията продължават. До този момент не се знае обаче да е искано съдействие от ОЗХО, въпреки че самият Гербрев няколко пъти поиска точно това. 

През април 2021 г. обаче Министерството на външните работи в лицето на министър Екатерина Захариева, ГЕРБ, поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани

Какво се случва с разследването и до този момент не е ясно.

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

6-ма руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете