Българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев твърди, че неговата компания EMКO е държала непродаваеми стари боеприпаси от Варшавския договор в складовете в село Врбетице в Чешката република, където през 2014 г. са станали две експлозии. Той заяви това в интервю, публикувано в събота в германското списание "Шпигел".

"Нашата компания, подобно на много други компании, нае складове във Врбетица. Там съхранявахме стари боеприпаси от Варшавския договор, които придобихме в Чешката република", каза предприемачът. "Имахме нужда от тях по различни начини в нашето производство. Те не бяха предназначени за продажба", казва Гебрев.

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

В чешкия склад обаче не е имало пратка за Киев…

Търговецът на оръжие каза още, че за пръв път е чул за предполагаемото участие на руските специални служби във взривовете във Врбетица от медиите, позовавайки се на изявление на чешкото правителство от 19 април. "Дотогава това беше неясен инцидент за нас", каза той.

На 17 април чешките власти обявиха, че Москва е участвала в експлозиите в складовете за боеприпаси в село Врбетице през 2014 г. и експулсира 18 руски дипломати, които според тях са членове на руските специални служби. Руското външно министерство изрази решителен протест пред Прага във връзка с предприетата стъпка "под необосновани и надути предлози", а също така обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая "Гебрев"

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая "Гебрев"

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организацията през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейните заводи в страната, където се съхраняват продукти, принадлежащи на Гебрев .